Fejbőrünk jelzi, ha valami nincs rendben, ezekre figyelj oda!

A bőrünk nagyon sok mindent elárul a testünk aktuális egészségi állapotáról, ezért többek között nem szabad figyelmen kívül hagyni a fejbőr jelzéseit sem, lássuk is melyek lehetnek ezek.

1. Fejbőr viszketés

Ha a fejbőröd folyamatosan viszket és emiatt érzékeny, az azt feltételezi, hogy nem tisztítod megfelelőképpen. Jó esetben a fejbőrt egy héten minimum négy alkalommal kellene tisztítani. Samponválasztásnál figyeljünk oda az összetevőkre, lehetőleg kerüljük a kemikáliákat (parabének, szilikonok, szulfátok) és inkább válasszunk természetes kivonatokat tartalmazó samponokat.

2. Pattanások a fejbőrön

A fejbőrön megjelenő pattanások kialakulása is a nem megfelelő tisztításra vezethető vissza. Akár egyes samponfajták is kiválthatják ezt az allergiás reakciót, de okozhatják az elhalt hámsejtek, vagy a hajtüszők eltömődései is. Ilyen esetekben antibakteriális hajtisztítók használatát javasolják a szakértők.

3. Hajszálak elvékonyodása és hajhullás

A hajszálak elvékonyodása az életkorral jár, ahogy öregszünk egyre kezd hullani a haj és a megmaradt hajkorona sem lesz már olyan erőszálú, mint fiatal korban. Viszont ha fiatal korban jelentkezik az akár egy rossz minőségű fésűnek is köszönhető. A nem megfelelő hajápolás elősegíti a hajszálak kihullását. De akár a folyamatosan copfba kötött haj is hajhullást idézhet elő. A B12 vitamin, a vas, a cink, a fehérje segítségünkre lehet ilyen esetekben.

4. Pikkelyes, kiszáradt bőr

A bőr pikkelyesedése a pikkelysömör egyértelmű jele. Ezt az autoimmun betegséget kiválthatja bakteriális fertőzés, stressz, trauma, de akár gyakori forró fürdők és a túlzásba vitt kozmetikai cikkek használata is. A pikkelysömör okozta sebek panaszai enyhíthetők, ha elhagyjuk a következő ételeket: alkohol, chili, tejtermékek, glutén, fagyasztott ételek, paradicsom. Külsőleg ráadásul sok gyógy készítmény alkalmazható, melyet a kezelőorvos ír fel.

Természetes gyógymódok a fejbőr egészségéért:

Nem kell vagyonokat költenünk ahhoz, hogy hatékony és természetes módon kezelni tudjuk a fejbőrt. A fentebb említett problémákra kitűnő megoldás lehet:

-teafaolaj,

-Jóga, Tai Chi, vagy egyéb hasonló mozgásforma,

-a hajkefék és fésűk megfelelő tisztítása,

-hajmaszkok,

-kerüljük a gyulladást okozó ételeket (cukor, glutén, tejtermék, szója, mogyoró, alkohol stb.),

-kerüljük a kemikáliákat,

-fogyasszunk gombaölő és gyulladáscsökkentő ételeket (almaecet, avokádó, banán, kókuszolaj, fokhagyma, gyömbér, lenmag).

betöltés...