6 magyar és 6 külföldi étkezési szokás, amit nem értünk

Világszerte léteznek olyan íratlan szabályok, amiket étkezés közben illik betartani, különben furcsán nézhetnek ránk.

Világszerte léteznek olyan íratlan szabályok, amiket étkezés közben illik betartani, különben jobb esetben furcsán néznek ránk, rosszabb esetben pedig „el leszünk átkozva”.

A NetPincér összegyűjtött nekünk hat magyar és hat külföldi meglehetősen furcsa szokást, melyet sok esetben talán maguk az ország lakói sem igazán értenek.

Magyar szokások:

1. Gyermekként sokszor hallottuk, hogy aki először végez az evéssel, az lesz a kisangyal. Nem tudjuk miért, de gyorsan kellett enni, hogy elnyerhessük a címet.

2. Koccintáskor nézzünk mélyen egymás szemébe, különben hét évig rossz házasság, rossz párkapcsolat vár ránk. A hiedelemnek osztrák gyökere van, az európai országok közül Németország és Franciaország is osztja ezt a nézetet. Viszont attól, hogy tágra nyitott szemmel meredünk a másik szemébe, vélhetően nem lesz jobb a szerelmi életünk.

3. Az aradi vértanúk kivégzése óta megfogadtuk, hogy 150 évig sörrel nem koccintunk. Ugyan a fogadalom már „lejárt”, de azóta sem szokás hazánkban sörrel koccintani. Ha mégis késztetést éreznénk rá, a szokás megkövetelné, hogy azt kiáltsuk mellé: vesszen Haynau!

4. Ha a kiborult ital útját nézve valaki boldogan összecsapja a tenyerét és kuncogni kezd, sokszor mi sem értjük miért teszi. Egy magyar szokás úgy tartja, hogy amerre az ital kifolyt, arra lesz a keresztelő, tehát gyermekáldás várható.

5. Ne üljünk az asztal sarkára, ha férjhez szeretnénk menni! Jó hír lehet azoknak, akik meggondolatlanul ültek az asztal eme veszélyes részére, hogy az átok sokak szerint lejár hét év után.

6. Sok helyen még mindig szokás, hogy keresztet rajzolunk késsel a kenyérre, mielőtt felvágnánk. Ha biztosra akarunk menni, hagyjuk a házigazdára a kenyér felszelését.

Külföldi szokások:

1. Nálunk szokatlan már az is, ha a földre esett ételt valaki megeszi, míg Afganisztánban, ha leesik a kenyér a földre, felveszik és megcsókolják.

2. Ha nincs só és bors az asztalon Portugáliában, semmiképp se kérjünk. Ez olyan, mintha megkérdőjeleznénk a szakács fűszerezési képességeit.

3. Tanzániában szokás cipő nélkül a szőnyegen étkezni, viszont vigyázzunk, hogy a talpunk ne látszódjon, mert ez udvariatlanságnak számít.

4. A törököknél bevett szokás, hogy dohányoznak étkezés közben. Náluk ez teljesen elfogadott. Azt tekintik udvariatlannak, ha megkérjük őket, hogy ne gyújtsanak rá.

5. Ha halételt eszünk Olaszországban, sose szórjuk meg parmezánnal, mert kardinális bűnnek számít! Bármily meglepő, a pizzánál ugyanez a helyzet.

6. Ne lepődjünk meg, ha Kanadában valaki szellent étkezés után, ott élnek még olyan inuit közösségek, akik így fejezik ki, ha ízlett nekik az étel.

Ha tetszett az összeállítás, nyomj egy lájkot!

betöltés...