22 tipp internetezőktől, amivel megmentették saját maguk vagy szeretteik életét

Az élet nem csak kellemes meglepetéseket tartogat, és könnyen előfordulhat, hogy éppen nincs senki, aki elsősegélyt tudna nyújtani. Ezért jobb előre tudni, hogy mit tegyél egy rosszullét, egy katasztrófa vagy egy támadás esetén.
Reméljük, hogy a következő tippekre sosem lesz szükséged, de hogy a legrosszabbra is felkészülhess, és hogy a váratlan eseményeket is minimális veszteséggel vagy veszteség nélkül úszd meg, olvasd el, mit tegyél a legnehezebb helyzetekben!

1.

Ha hóban vagy sivatagos helyen vesztegelsz, soha ne távolodj el az autódtól! Az autódat ugyanis könnyebb megtalálni, mint téged. Sivatagban érdemes bemásznod a kocsi alá, hogy megóvd magad a hőségtől.

Kivétel: Ha pontosan tudod, hogy hol vagy és hogy hova akarsz eljutni, indulj útnak. De ha nem tudod, merre jársz, ne indulj el segítséget keresni. Ne sétálj az úton, nehogy elüssenek!

2.

Ha olaj vagy zsír ég, soha ne önts rá vizet!

Az egyik filmjében Elvis Presley felment egy lány lakására, aki vacsorára húst sütött a sütőben. Elvis megérkezett, a vacsora pedig lángolt, a lángok kicsaptak a sütőből. A lány vízzel akarta eloltani őket, de Elvis megakadályozta, megfogott egy sótartót és egy maréknyi sót szórt a tűzre, ami azonnal kialudt.

Ha véletlenül tűz ütne ki a konyhádban, és lángra kapna egy zsíros étel, gondolj Elvisre!

3.

Ha elrabolnak, próbálj személyes holmikat hátrahagyni végig az úton, pl. egy fülbevalót, gyűrűt az autóban. Ezek segíthetnek a nyomodra bukkanni, és később bizonyítékként is szolgálhatnak.

4.

“Nagyon szórakozott vagyok. Egyszer tankolás közben a kocsi tetejére tettem a pénztárcámat, majd így indultam el. A pénztárca leesett az autóról kanyarodás közben. Egy pár találta meg, akik az adataim alapján Facebookon megkerestek engem és a szüleimmel is felvették a kapcsolatot. Biztosak akartak lenni benne, hogy nem elraboltak és nem nyomot akartam hagyni magam után, hanem csak véletlenül vesztettem el a pénztárcámat. Korábban még sosem gondoltam erre, de nagyon okos ötlet!”

5.

Ha nagy tömegben vagy, és fennáll a veszélye annak, hogy eltaposnak, sodródj a tömeggel, ne az emberekkel szemben haladj. Ha lehetséges, átlósan próbálj meg kijutni a tömegből. Ha mereven állsz, lenyomnak és halálra taposnak.

6.

“Elijesztheted a támadódat, ha két ujjadat a szádba teszed, és öklendezni kezdesz. Ezt a tanácsot még az apukámtól kaptam és eszembe is jutott, mikor egy autóban 5 férfi próbált meg berántani a hátsó ülésre. Rájuk néztem és azt kérdeztem, hova hányhatok? Azonnal lefékeztek és kidobtak az autóból. Lehet, hogy az életemet mentette meg ez a trükk.”

7.

Bármi áron akadályozd meg, hogy a támadód bevonszoljon egy autóba. Sokkal rosszabb, ha elcipelnek valahova.

“Kb. 30 évvel ezelőtt az akkori cégem vezérigazgatóját egy kirúgott munkatárs megtámadta a parkolóban. Pisztolyt szegezett rá, és ráparancsolt, hogy szálljon be az autóba. Az igazgató pedig azt válaszolta: “Lőjj le itt!” A támadó elhajtott, és még aznap letartóztatták.”

8.

Ha egy bárban vagy, soha ne hagyd az italodat őrizetlenül. Pillanatok alatt beletehetnek valamit.

9.

Ha megszúrtak, megkéseltek és az eszköz még mindig a testedben van, ne húzd ki, mert elvérezhetsz!

Ha a kés egyenesen belement a testedbe, több mint valószínű, hogy olyan belső sérülést okoz, melynek mérete megegyezik az eszközével, így lényegében egy dugóként működik. Ha kihúzod, az átvágott ereket nem lesz, ami eltömítse, és ömleni fog belőlük a vér. Ha kihúzod a kést, és mégsem tapasztalsz erős vérzést, valószínűleg belső vérzésed van. De a szerveidben is komoly kárt tehetsz, ha megpróbálod kihúzni a kést.

10.

Ha eltévedtél az erdőben, ne hagyd el a helyet, ahol éppen vagy. A keresésedet az utolsó ismert tartózkodási helyeden fogják kezdeni, illetve aszerint, hogy merre tartottál. Ha elkezdesz bolyongani, csak a keresőid dolgát nehezíted meg.

Ha mindenképpen muszáj elindulnod, a víz folyását kövesd. A településeket többnyire a források mellett hozták létre. Ha találsz egy patakot, nagy az esélyed arra, hogy civilizációt is találsz.

11.

Ha szemen szúrtak, takard le mindkét szemedet. Ha a sérült szemedet mozgatod, még több kárt tehetsz benne, márpedig egymástól függetlenül mozgatni nem tudjuk a két szemünket.

12.

Ha érzed, hogy földrengés kezdődik és a rázkódás 5-10 másodperc alatt sem szűnik meg, sejthető, hogy nagy lesz a földrengés. Bújj el valamilyen nagy és stabil tárgy alá vagy szaladj ki olyan helyre, ahol nincsenek vezetékek vagy épületek a fejed fölött. Soha ne állj az ajtóba!

Ha éppen a tengerparton vagy, mikor bekövetkezik a földrengés, és látod, hogy a víz visszahúzódik, azonnal keress egy magasabb pontot, mert szökőár közeleg.

13.

Ha azt gyanítod, hogy valaki van az otthonodban, semmiképp ne kapcsold fel a világítást. Bár fényben kényelmesebben éreznéd magad, de a saját házadat senki sem ismeri jobban nálad. Sötétben is sokkal gyorsabban fogsz tudni mozogni a betörőnél, aki majd csak tapogatózik.

Zseblámpát se használj, mert a behatoló tudni fogja, hol vagy éppen.

14.

Soha ne ugorj be a vízbe, hogy megments egy fuldoklót, hacsak nem feltétlenül szükséges, pl. egy úszni nem tudó gyerek esetében. A fuldoklók hajlamosak magukkal ragadni a megmentőjüket, és lerántani őt a víz alá. Próbálj inkább bedobni neki valamit vagy láncot alkotni több emberrel.

Ha egy fuldokló megragad, megpróbál felmászni rajtad, mint egy létrán, vagy lenyomni, hogy kijjebb emelkedjen a vízből és levegőhöz jusson. Ez ösztönös viselkedés, és ebben a helyzetben lehetetlen ezen úrrá lenni. Ha lenyomott a víz alá, ússz odébb a szorításából, tőle egy kissé távolabb bukkanj fel, és próbálj újra hozzáférkőzni.

15.

Ne keverd a tisztítószereket, különösen ne az ammóniát és a fehérítőt. Elegyükből mérgező gáz keletkezik, ami akár meg is ölhet. Ha mégis sikerült a keverés, próbáld azonnal elhagyni a helyiséget, hogy friss levegőhöz juss.

16.

“A Heimlich-fogást magadon is alkalmazhatod, ha az öklödet felfelé nyomod a köldököd és a mellkasod közötti részen. Támaszkodj egy bútorra, és gyorsan nyomd a hasad a szélének. Én már kétszer csináltam. És még élek.”

17.

Ha egyedül indulsz túrázni, legyen valaki, aki tudja, hogy merre indulsz és mikor érkezel vissza. Ha bajba kerülnél, így könnyebben rád találnak.

“Utahban dolgoztam, és az egész nyarat elveszett túrázók keresésével töltöttem, ezért tudom, hogy ez a legokosabb dolog, amit a túlélésed érdekében megtehetsz. Vigyél magaddal némi plusz ételt és italt – hidd el, senki sem számít arra, hogy el fog tévedni!”

18.

“Ha egyedül élsz, legyen valaki, akinek minden este írsz jó éjt üzenetet, és aki hiányolni fogja, ha ez elmarad. Egy munkatársam egyedül élt, és megfulladt az otthonában. Sosem tudhatod. Nem csak az időseknél veszélyes, ha egyedül élnek.”

19.

Szerezz be szén-monoxid érzékelőt a lakásodba! Egyet a fűtőtest közelébe, egyet pedig a hálószobádhoz tegyél. Ezek az érzékelők egyáltalán nem kerülnek sokba.

“Érdekesség, hogy a szén-monoxid miatt sokan azt hiszik, kísértet jár a házukban. A szén-monoxid ugyanis emlékezetkiesést okoz és más olyan tüneteket, melyeket az emberek a kísértetjáráshoz hasonlítanak. Az egyik barátnőm foglalkozik ilyesmivel, és mikor kiérkezik egy házhoz, a legelső kérdése mindig az, hogy van-e szén-monoxid érzékelő.”

“A szén-monoxid érzékelőt nem elég megvenni, arra is figyelni kell, hogy működjön. Rendszeresen ellenőrizd benne az elemeket. Néhány évvel ezelőtt, mikor első éves voltam a főiskolán, otthon a családom és a kutyám hirtelen rosszul lettek, köhögtek, nem érezték jól magukat, a kutyám hányt is. Néhány nap múlva apám hívott valakit, hogy nézze és szerelje meg a fűtést. A vizsgálat után a szerelő azt mondta, hogy szén-monoxid szivárgás van, és hogy ennek a szintje a házban már 3-szor magasabb a megengedettnél. Ezt sosem tudtuk volna meg, mert a szén-monoxid érzékelőnk elromlott. A szerelő azt mondta, ha még néhány napig nem fedezzük fel a szivárgást, a szüleim, a húgom és a kutyám mind meghaltak volna álmukban.”

20.

Ha az autóban az anyósülésen utazol, ne tedd fel a lábad a műszerfalra. Balesetnél a térdeid a koponyádba csúszhatnak, ez pedig nem végződik jól.

21.

Ha olyan szemölcsöd van, melynek a szélei elmosódottak, ha nem szimmetrikus vagy furcsán pirosas színű, folyadék szivárog belőle vagy úgy viselkedik, mint egy nyílt seb, ami nem akar begyógyulni, valószínűleg bőrrákod van. Azonnal menj orvoshoz, a melanoma gyorsan öl!

Ha észreveszed, hogy új szemölcs vagy anyajegy lett rajtad, figyeld! Ha a normálishoz képest bármilyen eltérő dolgot tapasztalsz, keresd fel vele az orvost. És ne feledd a naptejet sem!

22.

Ha bizonytalan vagy, hogy túlzottan kihűltél-e, akkor már túl hideg vagy! Azonnal kezdd el magad felmelegíteni, mert a hipotermia komolyan rontja az ítélőképességedet!

betöltés...