9 gyakorlat, amit jobb elkerülnöd, ha nőiesen formás testről álmodsz

A karcsú és fitt test iránti vágy számtalan mítoszt hívott életre a diétákról és az edzésről. Napjainkban a személyi edzők a fiziológiával és az anatómiával kapcsolatos ismereteikkel próbálnak különbséget tenni a nők és a férfiak számára ideális mozgásformák között. Azok a gyakorlatok, melyektől a férfiaknak fantasztikus testük lesz, a nőknél éppen az ellenkezőjét eredményezhetik. Ezért fontos tudni, hogy a te testednek milyen típusú gyakorlatok a legjobbak.
Most következzen egy feketelista azokról a gyakorlatokról, melyet a nőknek jobb elkerülni, ha szép, formás testre vágynak.

A has oldalsó részét erősítő gyakorlatok

A has oldalsó része az alsó bordáktól a medencecsontig húzódik. Ez adja meg testünk alakját. Ha ezt az izomcsoportot mozgatjuk meg, attól nagyobbra nőnek az izmok, ami azt jelenti, hogy elfelejtheted a karcsú derekat.

A következő 3 gyakorlat nőknek nem ajánlott:

1. Hajlítás oldalra súlyzókkal

Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit a nők elkövetnek, mikor különböző hajlásokat végeznek a karcsú derék eléréséhez. Amikor súlyzókkal a kezedben oldalirányba hajolsz, növekedésre készteted az oldalsó hasizmokat. Próbáld ezt a gyakorlatot kikerülni edzés közben!

Helyettesítsd a vákuum-gyakorlattal

Húzd be a hasad, amennyire tudod. Néhány másodpercig tartsd meg magad így, majd lazíts. Eleinte nehéz ezt a gyakorlatot végezni, de ha megtanulod helyesen csinálni, és rendszeresen végzed, rövid idő alatt látni fogod az eredményeket.

2. Oldalsó feszítő gyakorlat

Mikor oldalra megfeszíted a testedet, egy speciális lejtéssel rendelkező padon hajlítod meg magad. Ilyenkor az oldalsó hasizmaid szintén növekednek, ami a karcsú derék kárára válik.

Helyettesítsd plankkal

A lapos hashoz a legjobb gyakorlat a plank, amit otthon is egyszerűen végezhetsz. A könyökeiden és a lábujjaidon támaszkodva nyújtsd ki a tested a talaj felett, és tartsd meg magad így 1 percig.

3. Guggolás súllyal

Amikor súlyokkal végzed a guggolást, nem csak a fenekedet, de a gerincedet és a hasizmaidat is munkára fogod. Ez pedig elkerülhetetlenül együtt jár a derék körüli izomtömeg növekedésével.

Helyettesítsd egyenes háttal való felüléssel

Mikor lefekszel a talajra, lassan emeld felfelé a felsőtestedet. Néhány percig ismételd, míg nem érzed, hogy az izmaid fájni kezdenek.

A nyakat és a vállakat szélesítő gyakorlatok

A trapézizom egy lapos, széles izom a nyak hátsó oldalán, a hát felső részén. Amikor ezt az izomcsoportot dolgoztatod meg, éppen azon vagy, hogy a nyakad vastag, a hátad pedig széles legyen. Kerüld azokat a gyakorlatokat, melyektől eltűnik a nyakad és a finom, nőies vállaid!

A következő gyakorlatokat ne végezd:

1. Vállhúzás súlyzóval

A vállhúzás során súlyzóval a kezedben emelgeted a vállaidat. Ezt izolált gyakorlatnak nevezik, mivel úgy lehet vele szélesíteni a trapézizmot, hogy közben semmilyen más izmot nem dolgoztatunk meg. Ez jól hangzik, de gondolj arra, hogy a széles vállak csak a férfiakon mutatnak jól.

Helyettesítsd fekvőtámasszal

Olyan gyakorlatokra fókuszálj, melyek kihangsúlyozzák a nőiességedet. Az egymástól távolabb elhelyezett karokkal végzett fekvőtámasz például kitűnő a mellizmoknak.

2. Karhúzás az állhoz súlyzókkal

Ez a gyakorlat is növeli a trapézizom méretét.

Helyettesítsd súlyzós karemeléssel

A tónusosabb karokhoz sokkal jobb a nők számára ez a gyakorlat. Válassz olyan súlyt, ami még kényelmes a számodra, nyomd a karodat a testedhez, majd lassan emeld fel a válladhoz.

3. Súlyzó emelése a test előtt

Ha ezt a gyakorlatot végzed, kövesd ezt a szabályt: ne emeld a súlyt a vállaidnál magasabbra! A karok rossz tartásával szintén a trapézizom méretét fogod növelni.

Helyettesítsd karhajlítással

A nőknél az egyik legkényesebb terület a kar belső része, a tricepsz. Tedd a karodat a fejed mögé, az egyik tenyereddel fogd meg a másik könyöködet, majd lassan hajlítsd be a karod.

Gyakorlatok, melyektől széles lesz a lábad

A gömbölyded formák – mint pl. Kim Kardashian alakja – megváltoztatták a női szépség fogalmát. Divatba jött a kerek fenék, ez pedig maga után vonta a különböző típusú guggolások és súlyzós gyakorlatok népszerűségének növekedését, annak reményében, hogy ezektől majd megnő a farizom.
Fontos tudni, hogy a fenék formálására nem léteznek izolált gyakorlatok. Amikor az alsótestet edzed, edzed vele a lábadat is, főleg a négyfejű combizmot. Ez egy nagyon erős izom, ami hajlamos a gyors növekedésre.

Ha vékony lábakra vágysz, ne végezd a következő gyakorlatokat:

1. Guggolás nehéz súlyokkal

A nehéz súlyokkal való guggolás tönkreteheti a karcsú derekat, de a lábakat is. Az intenzív gyakorlatoktól a csípő kevésbé lesz nőies, de a nehéz súlyok a térdeidnek és a derekadnak is árthatnak.

Helyettesítsd súly nélküli guggolással

Végezz guggolásokat súly nélkül vagy kicsi súllyal. A lábfejeidet tartsd helyesen, a térdeid ne legyenek előbbre a lábujjaidnál, így a gyakorlattal a fenekedet is formálhatod.

2. Az edzőgépeken egyenes lábbal végzett gyakorlatok

Ezt a gyakorlatot tucatnyi módon lehet végezni, de biztosan nem lesz tőle keskenyebb a csípőd. A combjaid viszont garantáltan nagyobbak lesznek.

Helyettesítsd kitöréssel

A kitörés nagyon jó gyakorlat az alsótest edzésére. Kövesd ezt a technikát: lépj rövidet, de mélyet előre.

3. Combközelítés gépen

A belső combok szintén problémás területek a nők számára. Hogy az itt lerakódott zsírtól megszabaduljanak, a nők gyakran használják a gépet combközelítő gyakorlathoz. A gyakorlat során azonban a test természetellenes pozícióba kerül, ami nem csak az izmokat érinti, de az ízületeket is, melyek támasztják őket. Valószínűleg nem hozza meg a várt eredményt, és még káros is.

Helyettesítsd oldalsó kitöréssel

Az oldalsó kitörés nagyon jó alternatíva, mellyel edzheted a combközelítő izmokat.

betöltés...