Ősz lett a hajad? Így szerezheted vissza régi hajszínedet!

Ha ősz hajunk van, és mellőzni szeretnénk a hajfestést, könnyedén kiemelhetjük annak természetes szépségét, felszínre hozhatjuk ezüstös szürkeségét. Láttunk már csodálatosan ragyogó ősz hajat, olyat, amire mindenki felfigyelt.

Kutatások alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a haj őszülését egy kémiai láncreakció okozza. A folyamat következtében csökken a catalase nevű enzim szintje, és a hajban levő hidrogén-peroxid nem bontódik le, felgyűl, és a haj megőszül. A tudósok úgy gondolják, hogy a jövőben, egy mesterséges molekula segítségével meg tudnánk akadályozni a korai őszülés beálltát.

Azonban addig is nézzünk néhány természetes módszert, mely késlelteti az őszülést, vagy akár vissza is állítja a természetes hajszínt.

1. Szükséges naponta 300-400 mikrogramm folsav fogyasztása. Serkenti a melanin termelődést, és visszatér a pigment a szürke hajba. Természetes forrása a folsavnak többek közt a spárga, brokkoli, cékla.

2. Fontos a kalciumban gazdag ételek fogyasztása is, hiszen ez fokozza a biotintermelődést. A biotin a haj és a köröm védelmezője, hiánya töredezett körmöket és idő előtt őszülő, gyenge hajat eredményez. Az egyik legfontosabb forrása az alga.

3. Készítsünk keveréket fél liter víz, és 100 gramm zsálya összességéből, ezzel öblítsük rendszeresen a hajat. Visszaadja a természetesebb színét a szürkülő hajnak.

4. Egyes tanulmányok szerint a korpásodás serkenti az őszülés folyamatát. Annak érdekében, hogy megszabaduljunk a korpásodástól só és citromlé keverékével dörzsöljük át időnként a fejbőrt.

5. Kamilla, borecet és forró víz keverékéve mossuk át a hajat, dörzsöljük bele a fejbőrbe, és hagyjuk állni rajta húsz percet, majd öblítsük le.

6. Melegítsünk fel egy kevés kókuszolajat, és keverjük el curry-vel. Mikor lehűlt kenjünk a hajra és fejbőrre, hagyjuk rajta állni egy keveset, majd mossuk le.

7. Egy csésze erős fekete tea és só keverékével dörzsöljük át a fejünket, majd mossuk le húsz perc állás után azt.

betöltés...