A lány, aki rendkívül nagy fejjel született

Roona Begum, egy indiai kislány, akiről szívszorító képek terjengenek az interneten. A lány ugyanis ritka betegségben szenved, melynek leglátványosabb tünete hatalmas méret feje. 

A kislány egy ritka betegségben szenved melynek neve hydrocephalus, vagyis vízfejűség, ami akkor alakul ki, amikor az agyat körülvevő folyadék lefolyása akadályozott, emiatt pedig felszaporodik.

A tünetek a gyermek életkorától, és a kiváltó októl is függenek. Csecsemőknél a nagy, széles kutacs, tátongó koponyavarratok jellemzőek. Miután az agyvíz folyamatosan képződik és az elfolyás akadályozott, a fej megnő. Kezeletlen esetben extrém nagyságot is elérhet. A fejbőrvénák kitágulnak, és a vékony bőrön keresztül jól látszanak.A homlok széles, a gyermek szeme lefelé tekint úgy, hogy az írisz felett a szemfehérje kilátszik. Ez a „naplemente” tünet. Természetesen ezeket a külső tüneteket idegrendszeri zavarok is kísérik, fokozott izomtónus kóros reflexek képében. A baba hány, táplálása nehéz. Megfigyelték, hogy a csecsemők éjszaka magas hangon sikítva sírnak fel.

A vízfejűség gyógyítása sebészi. Ilyenkor az agyvíz elvezetését, többnyire beültetett shunt-tel oldják meg. Ez egy olyan cső, aminek egyik vége az agykamrában, a másik vége, pl. a hasüregben van. Több változat is létezik, előfordul, hogy nem a hasüregben van a másik vég. A liquor a hashártyán át szívódik fel. A gyermek növekedésével ezt cserélni kell, mert kinövi a shunt-öt.
Roona Begum már ezzel a betegséggel együtt született, egy indiai kisfaluban él szüleivel.
Szülei nem engedhetik meg maguknak a kezeléseket, mivel nincs elegendő pénzük. Az apja téglagyárban dolgozik, nagyjából minimálbérért.​
Miután a szülők nem tudják fizetni a kezelést, legalább mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kislány jól érezze magát, próbálják biztosítani a kényelmét, ennek ellenére folyamatosan romlik az állapota.
Szerencsére azonban két norvég fiatal kampányba kezdett, Jonas Borchgrevink és Nathalie Krantz 1000 fontot sikerült összegyűjteni a család számára.
Kezdetben az orvosok nem sok esélyt adtak a kislánynak a túlélésre.
A műtétre, amely arra volt hivatott, hogy csökkentse a daganatot, Delhiben került sor.
Szerencsére az első műtét alatt nem lépet fel semmi komplikáció, a második alkalommal pedig sikerült a koponya méretét csökkenteni.
Roona 2013-ban ünnepelte a második születésnapját, a novemberben elvégzett műtét után úgy tűnik, hogy a látását is visszanyeri teljesen.
Roona szülei most nagyon boldogok, mi pedig bízunk benne, hogy minél tovább azok is maradhatnak.

forrás

betöltés...