Tudósok állítják: napközbeni szundikálással meg lehet előzni betegségeket, javítani lehet a memóriát, fel lehet gyorsítani a fogyást, stb.

Egy gyors szunyókálás egyes kultúrákban a lustaság jele, míg máshol, pl. Japánban a munka iránti elkötelezettség jelének tekintik. Bárhogy is vélekedsz róla, annyi biztos, hogy egy szundi után jóval frissebben és mentálisan jobb állapotban ébredünk fel. Még a tudomány is csak ajánlani tudja!
Hogy megtudd, pontosan mennyi ideig kell szundikálnod, és milyen előnyökre számíthatsz, olvasd el a következő összeállítást!

10-20 perc: Az éberség gyors fokozásához

A kutatók szerint a 10-20 percig tartó szundikálás a leghatékonyabb. Fokozza az éberséget, és növeli az energiaszintet is. A rövid időtartam megakadályozza, hogy a jó alvók mély alvásba zuhanjanak, így felébredve azonnal tudják folytatni a feladataikat.

Hogy észhez térni még könnyebb legyen a szundi után, a szakemberek azt javasolják, próbáljunk meg legalább félig ülve aludni. A legjobb, ha ebéd után ejtjük meg ezt a pihenést, délután 3-4 óra körül, így megelőzhetjük az egészségtelen ételek utáni sóvárgást, és csökkenthetjük a stressz hormonok mennyiségét, melyek elhízást okoznak. Azaz, egy rövid szundival még a fogyás is könnyebb lesz.

30 perc: Fáradtság ellen

Míg egy 30 perces szunyókálásból még nehezebb felébredni, az előnyei miatt megéri egy kicsit tovább pihennünk. Kimutatták, hogy a fél órás szundizás javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, növeli a koncentrációt, csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és megelőzi a demenciát. A kutatók szerint a legjobbat akkor teszed magaddal, ha a nap közepén dőlsz le fél órára, mivel a testnek az ébredés után 7-8 órára van szüksége a feltöltődéshez.

60 perc: Kognitív memória javítása

Ha mentálisan megterhelő munkát végzel, 60 perc a számodra ideális időtartam a napi szundikáláshoz. Egy óra alatt már mélyen tudsz aludni, ez pedig javítja az agy kognitív képességét, jobban fogsz tudni emlékezni emberekre, dolgokra. Csökkentheted a frusztráltságot is. A hátulütője azonban, hogy egy órás alvás után valószínűleg nem fogsz tudni könnyen felébredni, ezért szánj rá több időt, hogy ébredés után magadhoz térj.

90 perc: Teljes alvási ciklus

Ez egy teljes alvási ciklus, mély és felszínes alvási fázisokkal. Még a REM fázisba is eljuthatsz, mikor az ember álmodik. Az alváskutató Dr. Sara Mednick szerint a napi 90 perces szundikálás a fizikai és a mentális egészségre is jó hatással van. Javítja a memóriát, és fokozza a kreativitást. A legjobb pedig, hogy másfél óra után könnyebben ébredsz, nem pedig mogorván.

A szundikálás előnyei

  • Jelentősen csökkenti a szív okozta halálozás esélyét.
  • Csökkenti a kardiovaszkuláris stresszt.
  • Csökkenti a vérnyomást.
  • Csökkenti a cukorbetegség kockázatát.
  • Segíti a fogyást.
  • Megelőzi a demenciát.
betöltés...