Az elmúlt 150 év leghátborzongatóbb, máig megoldatlan bűnesetei

A 19-20. század legrejtélyesebb, elhíresült bűnesetei nem csak a hatóságokat, de a médiát és a közvéleményt is sokáig lázban tartották. Ám hiába a fokozott figyelem és a rengeteg teória arról, mi történhetett, bizonyos esetek máig megoldatlanok maradtak. Válogatásunkban hátborzongató, megoldatlan ügyeket mutatunk be – csak erős idegzetűeknek!

Hasfelmetsző Jack

Talán ő az a híres-hírhedt sorozatgyilkos, akiről már mindenki hallott, noha kiléte máig tisztázatlan. Hasfelmetsző Jack London Whitechapel nyomornegyedében szedte áldozatait, akik többnyire prostituáltak voltak. Ámokfutását 1888-ban kezdte, abban az évben öt nőt ölt meg, majd tucatnyi további áldozata volt a következő négy-öt évben. Onnan lehetett tudni, hogy sorozatgyilkosról van szó, hogy a nőket ugyanazzal a módszerrel ölte meg: elvágta a torkukat, megcsonkította arcukat és nemi szervüket, belső szerveiket pedig sebészi pontossággal távolította el – emiatt sejteni lehetett, hogy az anatómia tudományában jártas a tettes.

Az ügy emellett azért is nagy visszhangot kapott, mert a gyilkos levelezett a rendőrséggel, sőt egy alkalommal feltehetőleg egy korábbi áldozatának a fél veséjét is elküldte nekik. Bár több gyanúsított is volt az ügyben, végül senkit nem ítéltek el, a rendőrkapitány pedig lemondott a kudarc miatt. Hasfelmetsző Jack ügyét később többször is elővették, de máig homály fedi a tettes kilétét.

JonBenét Ramsey meggyilkolása

JonBenét Ramsey egy hatéves kislány volt, aki zsenge kora ellenére számos szépségversenyen indult el (és nyert is meg) a korábban szintén szépségkirálynő édesanyja támogatásával. A megtestesült amerikai álomnak azonban 1996 karácsonyán egy csapásra vége lett, amikor karácsony másnapjának reggelén az édesanya üresen találta a gyerekszobát, a nappaliban pedig egy váltságdíjat követelő levél várta.

Azonnal értesítették a rendőrséget, és készek lettek volna fizetni is, ám erre nem volt lehetőségük, ugyanis még aznap előkerült a kislány holtteste a család boulderi otthonában. JonBenét Ramsey élettelen teste egy törölközőbe csavarva hevert az alagsorban, száját ragasztószalaggal leragasztották, nyakára zsinórt tekertek – minden bizonnyal azzal fojtották meg, de koponyasérüléseket is szenvedett.

A holttestet az édesapa találta meg, aki ösztönösen magához ölelte kislányát, ami miatt nehézkes volt a test helyzetének rekonstruálása. A kisvárosi rendőrök – akiknek ez volt az egyetlen gyilkossági ügyük abban az évben – rengeteg malőrt elkövettek az ügy során. Kezdetektől a szülőket gyanúsították, ám bűnösségük soha nem nyert bizonyítást, 2003-ban pedig egy a tetthelyen talált DNS-mintának köszönhetően végleg tisztázták őket a vádak alól. A minta egy ismeretlen férfitól származik, akinek kilétére máig nem derült fény.

A Fekete Dália-gyilkosság

A 20. század egyik nagy port kavart bűnesete a Fekete Dália-gyilkosság, mellyel kapcsolatban szintén rengeteg elmélet született, és megihlette a könyv- és filmvilágot is. A Fekete Dáliaként elhíresült áldozat eredetileg Elizabeth Short néven látta meg a napvilágot, és mindössze 26 éves volt, amikor brutális kegyetlenséggel megölték.

Testére a Los Angeles Leimert Parkban talált rá egy kislányával sétáló nő 1947. január 15-én. A holttest látványa a rendőröket is elborzasztotta: testét a derekánál kettévágták, száját mindkét oldalon a füléig felvágták, egyik mellét megcsonkították, több helyen is darabokat vágtak ki a testéből.

Miután a gyilkos (vagy gyilkosok) végzett szörnyű tettével, a testet lemosta és letisztította, a helyszínen pedig úgy helyezte el, hogy karjait a könyökénél behajlítva a feje fölé emelte, és a lábait terpeszbe tette.

Az újságírók és riporterek hamar felkapták az ügyet, sokszor a nyomozást is nehezítve szivárogtattak ki vagy éppen hallgattak el információkat, az áldozatról pedig nem festettek épp hízelgő képet, mit sem törődve a fiatal lányt gyászoló családtagok érzéseivel.

Noha – vélhetően a nagy médiavisszhang miatt – többen is magukra vállalták a gyilkosságot, végül egyik gyanúsított bűnössége sem nyert bizonyítást, és az ügyet a mai napig nem sikerült felgöngyölíteni.

Madeleine McCann eltűnése

A kis Madeleine története is időről időre felbukkan a sajtóban 2007. május 3-ai eltűnése óta, ám a mai napig tisztázatlan, pontosan mi történt vele. Egy biztos: eltűnt a brit család portugáliai Praia da Luz-ban található apartmanjából, ahol nyaralásuk alatt szálltak meg. Aznap este a szülők a baráti társaságukkal fogyasztották el vacsorájukat egy közeli étteremben, míg három gyerekük a földszinti hálószobában aludt.

Ám amikor az édesanya visszament, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e a gyerekekkel, az akkor négyéves Madeleine már nem volt ott – két éves ikertestvérei aludtak, az ablakot pedig nyitva találta. A portugál és brit rendőrség is nyomozásba kezdett; az ügy során sok volt az ellentmondás, és többször is felmerült, hogy a szülők keze lehet a dologban, ám rendre tisztázták magukat a vádak alól. Egyes teóriák szerint emberrablók vitték el a kislányt, akit azóta többen, többször is látni vélnek Portugáliában és a világ legkülönbözőbb pontjain – ám mindig kiderült, hogy valójában nem ő volt az. Ha még életben van, Madeleine McCann már 13 éves.

Rehák Gizella megölése

Megoldatlan ügyekben sajnos Magyarország is bővelkedik, ezek közül is az egyik legrejtélyesebb Rehák Gizella meggyilkolása. A balatonalmádi nő összeszurkált holttestére 1995. november 15-én az újságkihordó talált rá – a nyomok szerint a házban, az ágyában bántalmazták, ám még maradt annyi ereje, hogy az ablakon át kimenjen a kertbe, ahol aztán elvérzett. A 45 éves, biztosítási ügynökként dolgozó független nő ismerősei szerint gyakran találkozgatott férfiakkal, így a rendőrség ezen a vonalon indult el. Őrizetbe is vettek egy férfit, Rehák egy korábbi barátját, aki ellentmondásokba keveredett a vallomástétel során, ám végül sikerült tisztáznia magát.

A nőt összesen 37-szer szúrták meg, ami nagyfokú indulatosságra utal, noha ismerősei szerint nem voltak ellenségei, ám olyan közeli barátja sem, aki teljesen fel tudta volna vázolni kapcsolati hálóját a nyomozók számára. Képbe került egy helyi férfi is, akiről a poligráfos vizsgálat során felmerült, hogy köze lehet a gyilkossághoz, ám mielőtt ez bizonyítást nyert volna, a férfi betegségben meghalt. Soha nem derült ki, ki és miért végzett Rehák Gizellával, de több elmélet is él az üggyel kapcsolatban: feltételezhető, hogy valamelyik korábbi szeretőjének felesége állt bosszút rajta, de az sem kizárt, hogy egy visszautasított udvarló állt bosszút.

betöltés...