Hogyan változtatta meg a 21. század a kapcsolatokat?

A technikai fejlődés drasztikusan megváltoztatta a mindennapi életet. A komoly változások az élet minden területén észlelhetőek, mi most az ismerkedési, párkapcsolati faktort járjuk körbe. Érzelmi kapcsolatot létesíteni és fenntartani pontosan annyira könnyíti meg a 21. század, mint amennyire ellehetetleníti. Lássuk, mik azok a tényezők, amik miatt a trubadúr líra lovagi ideáljainak idejéből megszületett a villámrandik korszaka.

1. Nincs szükség valódi kommunikációra
Tisztázzuk, hogy valódi kommunikáción jelen esetben a szemtől-szemben történő élő beszédet értjük. Jó pár évvel ezelőtt minden bátorságát össze kellett szednie annak, aki ismerkedésre adta a fejét, ignorálva mindenféle kétségbeesést, vagy kételyt. Ha ez sikerült, még akkor sem tudhatták az akkori udvarlók, van-e értelme energiát fektetni egy-egy hölgyemény megismerésébe. Manapság elképzelhetetlen hasonló helyzet, mivel „aki nincs jelen a Facebookon, nem létezik” mondat rosszul csengő, de valós elvét követve, bárkit megtalálhatunk és lenyomozhatunk a közösségi oldalak segítségével. A jobbik eset még az, ha a megismerkedést követően ellenőrzik le a fiatalok egymás profiljait, azonban valójában a legtöbb pár az interneten ismerkedik. A szomorú valóság az, hogy a Facebook, Tinder, Twitter, Instagram, Happn vették át a kerítők szerepét, így sokszor az is megesik, hogy két fiatal kapcsolatban áll X ideje, miközben még csak nem is találkoztak, vagy beszéltek telefonon.
2. Pillanatok alatt terjed az információ
Kivel randizol, kivel flörtöltél a pénteki buliban, kivel szakítottál tegnap – néhány példa, amit ismerőseid a történés után rekordidő alatt megtudnak rólad. A megrögzött képkészítés közepette, ha szerencséd van, még fotódokumentáció is készül néhány ominózus magánéleti pillanatodról. Ha valami különösen jó, vagy rossz dolog történik veled, késztetést érzel, hogy rejtett üzenetként továbbítsd az ismerőseid irányába – azaz kiposztold a közösségi oldalakra. Amit természetesen nem egy ember fog dekódolni, hanem minimum 100, így apró hírmorzsádat társaságról társaságra fújja az internet megállíthatatlan szele.
3. Nem hiányzol
Tekintve, hogy a szerelmespárok a nap 24 órájában virtuális kapcsolatban vannak egymással különböző applikációkon, üzeneteken, és telefonhívásokon keresztül, megszűnt a hiányérzet. Régen a ma alapvető használati tárgyként funkcionáló mobiltelefon sem létezett, ami igencsak megnehezítette a mindennapos kommunikációt. És nem 500 évvel ezelőttről van most szó. Gondoljunk csak bele, nagyszüleinknek, szüleinknek milyen kommunikációforrások álltak rendelkezésükre – kézzel írott levelek; a szomszéd néni vezetékes telefonja, amin, ha nagyon muszáj volt, el lehetett érni a keresett személyt; és a fantázia. Valahogy mégis megoldották, mégis szerelmesek voltak, és mégis boldogan éltek.
4. Csoportosítás
A szakítások száma megnövekedett. Legyen ennek oka saját magunk keresése, a lehetőségek kiaknázása, vagy más környezeti tényező. A mai világban könnyű párt találni, ahogy könnyű a párodnál jobbat találni. Vannak, akik a szerelmet nemes egyszerűséggel az életet megkeserítő tényezők egyikének tartják, és tökéletesen meg vannak elégedve egyedülálló létükkel – nevezhetjük ezt a csoportot a szívtelenekének. Vannak, akik kiábrándultak a szerelemből, megbántották, megalázták őket, és félnek belekezdeni egy friss kapcsolatba, ők a gyávák. És vannak, akik nőt nő után, vagy férfit férfi után ismernek meg, használnak ki, majd dobnak ki, ők az érzéketlenek. Várjunk, hova lettek az átlagos, becsületes, érző lények?
betöltés...