Sokáig titkolta, de valójában pokol volt az élete Diana hercegnőnek!

Esküvője és temetése is tévénézők százmilliói előtt zajlott. A kettő közt 16 év telt el, ami alatt Lady Diana Spencer kiérdemelte a britektől a szívek hercegnője címet…

Húszévesen, 1981. július 29-én a londoni Szent Pál székesegyházban mondta ki a boldogító igent Károly brit trónörökösnek. Az évszázad esküvőjeként emlegetett ceremóniára arannyal díszített üveghintóban, fátyolban és fodros, csipkés, gyöngyökkel ékesített romantikus esküvői ruhában érkezett, melyhez rekord hosszúságú, 8 méteres uszály tartozott. A walesi herceg hagyományos tengerészeti egyenruhában feszített. Álompárnak tűntek, pedig már akkor sem volt minden rendben: nem azért, mert Károly korábban Diana húgával, Sarah-val randizott, hanem mert Camilla Parker Bowles-ba volt szerelmes, akivel házasságuk alatt végig csalta feleségét. „Hárman voltunk ebben a házasságban és ez egy kicsit sok volt.”- fogalmazott Diana 1995-ös tévéinterjújában. II. Erzsébet nem bocsájtotta meg neki, hogy a kamerák előtt őszintén beszélt házasságáról és uralkodásra alkalmatlannak mondta Károlyt.

Bulímia. depresszió, lázadás

Elmondása szerint bulimiája akkor kezdődött, amikor vőlegénye eljegyezésük után átfogta a derekát és annyit mondott: „Van itt egy kis husi, ugye?” Diánának szinte csak fiai, William és Harry jelentettek örömöt, akiket sokkal liberálisabban nevelt, mint ahogy a királyi család csemetéit szokták: a fiúk a MacDonald’s-ban is ettek, jártak Disneyland-ben és sieltek édesanyjukkal, aki vacsorára hívta a palotába Cindy Crawfordot, amikor megtudta, hogy kamasz fia, Vilmos szerelmes a szexi szupermodellbe. A 80-as évek közepén viszonyt kezdett lovasoktatójával, James Hewitt-tal, aki a pletykák szerint Harry biológiai apja.

Baleset vagy gyilkosság?

Válása után randevúzott ifjabb John F. Kennedy-vel és Donald Trump is ostromolta, hiába. Beleszeretett Hasnat Khanba, de a pakisztáni szívsebész nem akarta feleségül venni. Az egyiptomi Dodi Al-Fayeddel házasságot terveztek, amikor 1997. augusztus 31-én halálos autóbalesetet szenvedtek a párizsi Alma-rakpart aluljáróban, miközben száguldva próbálták lerázni a lesifotósokat: egyikük sem csatolta be biztonsági övét. A vizsgálatok szerint az ittas sofőr volt a hibás. Dodi apja máig biztos benne, hogy a királyi család ölette meg őket, mert nem akarták, hogy a brit trónörökös elvált felesége muzulmán férfihoz menjen hozzá, akitől szerinte gyereket várt. Az összeesküvés-elméletek máig tartják magukat.

A szívek hercegnője

John Galliano szerint Diana – akár a némafilmek sztárjai – hagyta, hogy a ruhái beszéljenek helyette. Elsőként merészelt nyáron harisnya nélkül megjelenni nyilvános rendezvényen. Franciaországi látogatására vörös Valentino ruhában ment, ami a tervező szerint egy rendkívüli nő bátor cselekedete volt, aki a maga módján akarta megújítani a régi, elavult szabályokat. Jó barátja, Gianni Versace ruháiban volt a legszexisebb: pár héttel halála előtt részt vett a meggyilkolt tervező temetésén. Barátai közé tartozott George Michael, Bryan Adams, Elton John és Luciano Pavarotti is, aki Hyde Park-beli koncertjén a közönséggel együtt ázó Dianának ajánlotta Puccini: Manon Lescaut c. operája „Ily földöntúli szép nőt még sohasem láttam” kezdetű áriáját. Segítette az árva és beteg gyerekeket, öregeket, hajléktalanokat, leprásokat, a taposóaknák áldozatait és az AIDS-eseket – ő volt az első híresség, aki kesztyű nélkül kezet mert fogni egy HIV-fertőzöttel. Két éve előkerült egy videó, melyen tanácsokat ad Vilmosnak és kéri őt, mondja meg leendő unokáinak, hogy imádni fogja őket, bárhol is lesz.

betöltés...