A tudomány szerint a balkezes emberek tényleg kivételesek

A főiskolát végzett balkezesek 10-15%-kal többet keresnek, mint az azonos végzettséggel rendelkező jobbkezesek. A teljes népesség csupán 10%-át alkotó balkezes emberekben tehát tényleg lehet valami rendkívüli. Ezt támasztja alá, hogy közülük kerültek ki olyan géniuszok, mint Leonardo da Vinci, Marie Curie, Bill Gates és Arisztotelész.

Egy zseni valószínűbb, hogy balkezes

A balkezesek között több a zseni, Albert Einstein is közéjük tartozott. A világon a legmagasabb intelligenciával rendelkező embereket tömörítő egyesület, a Mensa tagjainak 20%-át balkezesek alkotják.

A balkezesek a legnagyobb művészek

A kutatások szerint a balkezesek a kreativitás terén is jobbak. Kísérletek bizonyítják, hogy problémák megoldásában sokkal inkább képesek a megszokottól eltérő gondolkodásra, mint a jobbkezesek. Végeztek egy vizsgálatot 2000 balkezes, jobbkezes és mindkét kezét egyformán használó résztvevővel. Az eredmények szerint a balkezesek elsősorban a művészetekben, a zenében, a sportban és az informatikában építenek karriert.

Az utóbbi időben egyre több lesz közülük amerikai elnök

Az utolsó 5 amerikai miniszterelnökből 3 balkezes – Obama, Bill Clinton és George H. W. Bush. De az volt Gerald Ford, James Garfield és Harry Truman is. Egy tanulmány szerint a balkezes politikusabb jobban szerepelnek a tévéműsorokban is. Ennek feltehetően az az oka, hogy a jobb kézzel végzett gesztikulálás többnyire pozitív érzelmeket kelt, míg a bal kezes gesztusok negatívan hatnak. Mivel a tévében tükörképet látunk, a balkezesek jobbkezesnek tűnnek.

Előnyük van a sportban is

A balkezesek jobban szerepelnek a páros sportokban, mint a tenisz, a tollaslabda vagy a box. Egy kutatás szerint mind a jobb-, mind a balkezes sportolók többnyire jobbkezes párral edzenek. Amikor egy jobbkezes játékos szembekerül egy balkezessel, bizonyos szempontból felkészületlenebb, mint balkezes ellenfele. Viszont a balkezes játékosok már megszokták a jobbkezes ellenfeleket.

Jó harcosok

Egy tanulmány szerint a békés társadalmakban a balkezesek csupán a népesség 3%-át alkotják, míg háborús zónákban az arányuk 27%. Ennek okát a kutatók abban látják, hogy a balkezeseknek fizikai előnyük van a jobbkezesekkel szemben a bal horguk miatt.

BÓNUSZ: Ez minden balkezesnek ismerős

Nézd meg a dolgokat, amiket nap mint nap használsz! Az összeset úgy tervezték, hogy a balkezesek csak kínlódnak vele. Nem hiszed? Nézd meg ezeket a képeket!

betöltés...