A bőrrák 7 tünete, amit soha nem szabad figyelmen kívül hagyni!

A bőrrák ma már az Egyesült Államokban a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, hiszen minden ötödik amerikait érint a probléma. Leggyakrabban az anyajegyek sejtjének DNS-szerkezete változik meg, ami rosszindulatú sejtburjánzást idéz elő, ezért figyelni kell minden anyajegyet, mert bármilyen változás arra utalhat, hogy valami nincs rendben a szervezetünkkel.

A bőrdaganatok három típusa:

1. Basalioma

Ez a legkönnyebben kezelhető bőrdaganat, ami leggyakrabban a napfény által leginkább érintett bőrrészeken alakul ki, így az arcon és a nyakon is. Először hámlik, halványvörössé válik, olykor viszkethet, ami idővel akár elfekélyesedhet.

2. Spinalioma

Ez is napfény által ért területeken alakulhat ki, az úgynevezett tüskéssejtekből, de akár a nemi szervek környékén, vagy a száj nyálkahártyáján is létrejöhet. Kezdetben vöröses, sebhez hasonlító képződmény, amely nem akar gyógyulni.

3. Melanoma malignum

Ez a legsúlyosabb bőrdaganat, amely a test bármely részén kialakulhat. A férfiak esetében inkább az arcon, a törzsön, míg a nőknél inkább a lábakon jelenik meg. Leginkább egy már meglévő anyajegy kezd megváltozni, megnő a mérete, színt vált, vöröses, fehéres, kékes lesz.

A bőrrák 7 jele

1. Ha bármilyen formában eltér egy anyajegy (méret, szín) a többi anyajegytől.

2. Egy függőleges sáv a körmök alatt, ugyanis ott is kialakulhat bőrdaganat.

3. Sőt, még a szemben is kialakulhat a melanoma, ami látási problémákat idéz elő.

4. Egy pattanás, amely sehogy sem akar eltűnni, ami olykor viszket, vagy fáj.

5. A talpakon, tenyereken is kialakulhat bőrrák, aminek ha megváltozik a külseje, mérete, színe, mindenképpen meg kell mutatni egy bőrgyógyásznak.

6. Ha eltávolították az anyajegyet, de utána ismét kezdenek a sötét színű pigmentsejtek terjedni, azonnal orvosi vizsgálatra lesz szükség.

7. A szájüregen belül is kialakulhat anyajegy, ami rosszindulatúvá válhat. Ugyanez kialakulhat a végbélben, a vaginában, vagy az orrüreg belsejében.

Rizikófaktorok:

  • a világos bőrű emberek, akik gyorsan leégnek a napon;
  • a szőke, és vörös hajú emberek;
  • azok az emberek, akik genetikailag veszélyeztetettek a bőrbetegségeket illetően;
  • ha fordult már elő a családban bőrdaganat;
  • azok az emberek, akiknek testén sok anyajegy található;

Megelőzés:

  • erős fokozatú napvédő krémek használata, főleg nyáron;
  • UV-védő napszemüveg használata;
  • kalap használata;
  • árnyékban való tartózkodás;
betöltés...