Ezt jelentik az egyes börtöntetoválások! Tudd meg, milyen üzeneteket hordoznak!

Mit jelent a könnycsepp? Mit üzen a kés a torkon? Vagy a vigyorgó arc? Mit mond a pókháló? Vagy az óra? Ez mind-mind kiderül!

1. Könnycsepp

A legelterjedtebb és a legismertebb börtöntetkó a szem alatti könnycsepp: sokan tudják, hogy a halálhoz kötődik, de ennél mélyebb jelentést társítanak hozzá. Befejezetlen könnycseppel az illető kimutatja, hogy elhunyt szeretteit gyászolja, míg ha teljesen be van satírozva a könnycsepp, az megbosszult halált vagy gyilkosságot jelent. Amy Winehouse állítólag bebörtönzött férje miatt tetováltatott a szeme alá ilyet.

2. Óra

A rácsok mögött töltött idő jelképe, általában azoknál, akiket sokáig zárnak be. Különböző variációkban létezik; a legelterjedtebb a kar nélkül ábrázolt karóra.

3. Pókháló

A könyököt átszövő pókháló a csapdába esés, pontosabban a börtönbe való bezártság jelképe.

4. Borstal-jel (kék pötty az arcon)

Nagy-Britanniában Borstalnak hívták azokat a büntetés-végrehajtási intézményeket, amelyek a 20. század elejétől a ’80-as évekig üzemeltek. 15-21 éves fiatalok kerültek ide, ahol egyfajta katonai kiképzés mellett általános oktatásban is részesültek. A kék pötty ennek az átélését szimbolizálja, vagy legalábbis azt a látszatot akarja kelteni. Ha fiatal rossz fiút látsz valahol Angliában ilyennel az arcán, akkor valószínűleg csak keménynek akar látszani, mert jóval idősebbnek kell lennie annak, aki tényleg ilyen intézménybe került.

5. ACAB

Két értelmezése ismert a bütykökre tetovált ACAB feliratnak: az egyik kiolvasva „minden rendőr rohadék” (All Cops Are Bastards), míg a másik jóindulatúbb: „mindig legyen nálad Biblia” (Always Carry A Bible).

6. AB

Az Árja Testvériség (Aryan Brotherhood) rövidítése: neonáci, rasszista csoporthoz való tartozást jelent.

7. Három pont

Jellemzően a szem alá vagy karra tetoválják, szintén több mindent jelenthet: spanyol ajkúaknál „az őrült életem” (mi vida loca) mondást, általánosan pedig a szentháromságot. Margo Demello kulturális antropológus szerint régi francia börtöntetoválás is létezett ilyen formában, ami a „halál a marhákra” szimbólumaként volt ismert – a marhák a rendőrök a francia szlengben.

8. Öt pont

Egy pontot – a rabot – négy oldalról veszi körbe a többi – az őrtornyok. Nem mindig az elzártság jelképe: Thomas Edisonnak is volt egy ilyenje az alkarján.

9. Vigyorgó arc

Orosz raboknál a legelterjedtebb. Azt fejezik ki vele: fittyet hánynak arra, hogy mit gondolnak vagy mit tesznek velük a hatóságok.

10. Kés a torkon

Az oroszoknál ezzel a tetoválással azt fejezi ki a viselője, hogy ölt már embert.

betöltés...