3 szuper recept a napégés kezelésére

A napégés igazi átok nyáron, ami egyrészt károsítja a bőrt, akadályozza a barnulást és napokig tartó égető érzést hagy maga után.

A napégés során kialakuló bőrgyulladás hirtelen jön létre, általában a napfény hatását követően 3-6 óra múlva. Heveny égő érzés, fájdalom kíséretében élénk bőrpír jelentkezik. Súlyosabb formáiban kisebb-nagyobb hólyagok is képződnek, melyek felszakadva nedvező hámhiányokat hozhatnak létre. A súlyos napégés bőrtüneteihez rossz közérzet, hányinger, hányás társulhat.
A napfény késői káros hatásai általában a fényártalmat követően hónapokkal, évekkel alakulnak ki. A mélyebb, hólyagos napégés után szeplők, apró pigmentfoltok jelennek meg, melyek tartósan megmaradnak. Fototoxikus bőrgyulladás után a szer alkalmazási helyén élesszélű barna folt marad vissza. Jellegzetes pl. a fül előtti területen, parfüm miatt kialakulva. Tartós fényhatás gyakori napozás, napon való munkavégzés a bőr idő előtti öregedését (photoaeging) okozza. A hám megvastagszik, szárazzá, durva tapintatúvá, ráncossá válik.  Rajta apró világos és barna foltok valamint értágulatok jelennek meg. Kialakulhatnak ezenkívül különböző “rákelőző” jóindulatú bőrnövedékek.

Íme 3 recept, ami hatékonyan kezeli a napégést:

1. Krumplis massza:

  • 2 burgonya
  • reszelő, turmixgép, vagy kés
  • géz

Mossuk meg a burgonyát, hámozzuk meg, szeleteljük fel és tegyük a turmixgépbe. Turmixoljuk össze, ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá kevés vizet. kenjük be vele a leégett testrészt és géz segítségével csináljunk laza kötést.

2. Szódabikarbóna vagy kukoricakeményítő:

Egy tasak szódabikarbónát vagy kukoricakeményítőt hideg vízzel keverjünk össze, úgy, hogy massza szerű keveréket kapjunk. Kenjük be vele a leégett testrészt és miután csillapodott a leégés érzése, mossuk le.

3. Almaecet:

  • 1 csésze almaecet
  • 1 flakon
  • vatta pamacs

Egy szórófejes üvegbe öntsünk almaecetet és permetezzük az égett bőrre. Ha így kellemetlen, akkor egy vatta golyó segítségével törülgessük át a bőrt. Hagyjuk magától megszáradni, nem kell leöblíteni.

Hatékony lehet még emellett a turmixolt uborkalé, a kókuszolaj, az olívaolaj, az aloe vera, a hideg tejes borogatás, a natúr joghurt,és a főzött mentalevél.

betöltés...