Ez történik a testünkkel a halál beállta után – tudományos szempontból!

Gondolkodtál már valaha azon, hogy mi történik a testünkkel miután meghalunk? Most nem a spirituális és lelki vetületére gondolunk, hanem sokkal inkább a fizikaira.

Az ember azt gondolná, hogy miután leáll a szív, a test összes addigi funkciója megszűnik, és kész, vége, ennyi. A dolog iróniája viszont az, hogy a szervezet a halál beállta után is munkálkodik. Vegyük is szépen sorra, mi történik a szervezetben attól a perctől, mikortól a szív megszűnik dobogni.

1. A szív leáll és vele együtt a vérkeringés is

Miután a szív leállása miatt megszűnik a vér pumpálása, az úgymond szétterül az erekben. Ezt követően a test különböző részei, különböző mértékben kezdenek elhalni.

2. Megváltozik a test színe

Mivel a vörös színű vér nem kering tovább az erekben, a test szürkés tónust vesz fel. A vér, a gravitációnak köszönhetően, a mélyebben fekvő üregekben gyűlik össze, így a test foltokban vált színt.

3. Holttest kihűlése

A halál beállta után a test hőmérséklete a normál 37 °C értékről, óránként 0.8 °C-al csökken, amíg eléri a szobahőmérsékletet.

4. Ezután beáll a hullamerevség

Ez a jelenség a halál beállta után pár órával figyelhető meg, mivel addigra lecsökken a test adenozin-trifoszfát szintje. A hullamerevség legelőször a szemhéj és a nyaki izmok környékén figyelhető meg.

5. A test még mindig megmozdulhat

Annak ellenére, hogy már pár órája beállt a halál, a test izmai még mindig képesek a rángásra. Ez azért lehetséges, mert az izomszövet lassan elkezd szakadni, és ez az izmok rándulását okozza.

6. Az arc kisimul

Mivel az izomszövetek között kezd felszakadni a kötés, az arc izmai is elernyedni látszanak, ami a ráncok kisimulását eredményezi.

7. A belek öntisztítást végeznek

Habár a hullamerevség miatt úgy tűnhet, hogy semmi sem moccan, belül még van olyan terület, ahol mozgást figyelhetünk meg. A belek mozgását az agy irányítja, de mivel hiányzik az agyi parancs, ami szabályozná az önkéntelen funkciókat, ezért a végbél megnyílik és minden „maradék” távozik a testből.

8. A test elkezd szagosodni

A holttestek nagyon büdösek tudnak lenni. A rohadó húsra emlékeztető szagot a haldokló sejtjeink idézik elő, amelyek olyan enzimeket szabadítanak fel, melyek elkezdik a test lebontását.

9. És ezután következnek az élősködők

A bontó baktériumok és gombák után a legyek, atkák, hangyák, pókok, hernyók és egyéb „aranyos kis állatka” lepi el a testünket

10. A test még adhat ki hangokat

A bélrendszerben maradt gázok és levegő hang kíséretében távozik a szervezetből

11. Felemésztődnek a belső szerveink

Az emésztőrendszerben még mindig megtalálhatóak a táplálék lebontásához szükséges enzimek, ám ezek most az étel helyett a belső szerveinket kezdik felemészteni.

12. Kidülled a szem és megduzzad a nyelv

A bomlási folyamatok miatt a testben felgyűlik a gáz, ami a szemek kidülledését és a nyelv megduzzadását eredményezi.

13. És végül a visszafordíthatatlan rothadás

A lebontó baktériumok átveszik az uralmat és elemeire szedik a tested, akár olyanná is válhat, mint egy szivacs.

14. Csak a csontok maradnak

Évtizedekkel később már csak a csont marad a testből, ám az ebben lévő fehérjék is lassan lebomlanak, és a csont is por állagúvá válik.

betöltés...