Készíts gyermekláncfűből mézet! Ezt neked is muszáj kipróbálni!

Parkok, terek, kertek, erdők és útszélek tele vannak a csodálatosan sárga, sokak által leginkább csak gyomnövényként számon tartott gyermekláncfűvel. Ismerjük meg, hiszen számtalan jótékony hatása van, és szedjünk belőle minél többet, hogy télire is tudjuk elraktározni.

Érdemes olyan kertekben szedni, ahol tisztább a környezet, így elkerülhetjük, hogy a kipufogók szennyeződése bekerüljön a szervezetünkbe. A gyermekláncfű számtalan formában alkalmazható, a gyökerétől a virágáig minden porcikája fogyasztható.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogyan készül a csodálatos gyermekláncfű szirup vagy más néven mézszirup. Azt már rögtön az elején eláruljuk, hogy semmi köze sincs a hagyományos értelemben vett mézhez.

Hozzávalók:

  • 200 gramm pitypangvirág (kb. 2-3 összetett marokkal),
  • 800 ml víz,
  • 1 kg cukor,
  • 1 citrom,
  • 1 csipet szegfűszeg.

Elkészítés: A vizet tegyük fel forrni, majd kavarjuk bele a cukrot. Lassú tűzön addig kevergessük, amíg az elolvad. Ekkor tegyük bele a vékony szeletekre vágott citromot, a pitypangot és a szegfűszeget.

Fedjük le, és vegyük nagyon kicsire a lángot, majd addig hagyjuk ott, amíg bugyborékolni kezd. Vegyük le a tűzről, és lefedve hagyjuk állni egy napig. Ne hagyjuk, hogy forrjon, hiszen a hőkezeléssel elpusztulnak belőle az értékes tápanyagok. Másnap megint felmelegítjük, és leszűrjük. A keletkező „mézet“ töltsük jól záródó üvegekbe, és tegyük meleg dunsztba.

Egész évben használhatjuk süteményekre, desszertekhez, vízzel feltöltve finom üdítőként.

betöltés...