Miért olyan fontos az anyai nagymama a gyermek számára

Ha a nagymamád is része volt az életednek, a gyerekkori emlékeid sorában valószínűleg a biztonság és a kényelem érzései kapcsolódnak hozzá. Azon csak kevesen gondolkodnak el, hogy van-e különbség az apai és az anyai nagyszülők között az unokával való kapcsolat szempontjából. A tudósok szerint azonban van valami különleges, amit csak az anyai nagymamától kaphatunk meg.
Most megtudhatod, milyen hatással van a gyerekre az anyai nagymama a kutatások szerint.

Mit kapunk a nagyszüleinktől?

A gének az alapegységei a DNS-ekből álló örökségünknek. A genetikusok szerint a nagyszülők átlagosan a DNS-ük 25\%-át örökítik az unokákra. A génjeinket természetesen a férfi és női nagyszülőktől is örököljük, de a tudósok szerint az anyai nagymamák ezen a téren is nagyobb hatással vannak az utódokra.

Van valami különleges, amit az anyai nagymama ad nekünk

Az anyai nagymamák közelebbi kapcsolatban vannak az unokákkal, mivel ők adtak életet az anyának, aki aztán életet adott az unokának. Sok családban az anyai nagymamákra jóval nagyobb felelősség is hárul, és több időt is töltenek az unokákkal. Nem csak pszichológiai oka van annak, hogy az anyai nagymamáknak különösen fontos a szerepük az unoka életében, de egyes elméletek szerint az anyai és az apai nagyszülők génjei nem egyenlő mértékben kerülnek át az unokákba.

Tudományosan bizonyított, hogy erős genetikai kapocs van az anyai nagyszülők és az ő gyermekeik között

Az egyik elmélet szerint az X-kromoszómával magyarázható a különbség az anyai és apai nagymamák unokáikkal való kapcsolatában. Az anyai nagymamáknak 25\%-os X-kromoszóma kapcsolatuk van mind a fiú, mind a lány unokákkal, míg az apai nagymamák csak egy X-kromoszómát adnak át a lány unokáiknak, viszont egyet sem a fiú unokáknak. Ennek következtében az apai nagymamáknak 50\%-os X-kromoszóma kapcsolatuk van a lány unokákkal, de 0\%-os a fiú unokákkal.

Egy másik elmélet szerint az “apai bizonytalanság” szintén tényező lehet az apai nagyszülők és az unokák kapcsolatában. Ezen elmélet szerint a férfi családtagok nem mindig biztosak abban, hogy a saját gyermeküket nevelik, hiszen nem ők szülték őket. Hosszútávon ez a rokoni kapcsolatok lazulásához vezethet apai ágon, beleértve a nagyszülőket is. Egy nő viszont mindig biztos lehet abban, hogy a gyermek az övé, így az anyai ágú kapcsolatok mindig a legerősebbek a családokban.

Más elméletek szerint az anyai nagymamának egyedülálló szerepe van

Egy teória szerint a 4 nagyszülőnk közül az anyai nagymamánkhoz kötődünk a legszorosabban. A magyarázat szerint a génjeink átugranak egy generációt, ezzel közvetlenül a nagyszüleinkhez kapcsolnak minket. Ezt bizonyíthatja az is, hogy sokaknál figyelhető meg nagyobb hasonlóság a nagyszülőkkel, mint a szülőkkel. Úgy vélik, a biológiai tényezőkön kívül az anyák az érzelmeiket is átörökítik lányaikra, akik aztán tovább adják ezeket a saját gyermekeiknek.

Ezek az elméletek mind azt világítják meg, hogy az anyai nagymamáknak milyen fontos szerepük van az unoka életében. Természetesen, mindannyian mások vagyunk, nagy különbség van a családok és a családon belüli kapcsolatok között, de minden körülménytől függetlenül értékeljük a szeretetet, a gondoskodást és a bölcsességet, amit a nagyapáinktól és nagyanyáinktól kaptunk!

betöltés...