18 elképesztő tény a testedről, ami sok mindent megmagyaráz

betöltés...

Évszázadokon át az emberi test tárgyát képezte rengeteg kísérletnek és tanulmánynak. Olyan dolgok megszületését inspirálta, mint a kamera vagy az Eiffel-torony, amit a combcsont mintájára terveztek meg. Hihetnénk, hogy a több száz év elegendő volt ahhoz, hogy ne maradjon titok előttünk a testünkkel kapcsolatban, de a következő összeállítás be fogja bizonyítani, hogy ez tévedés lenne.
Olyan érdekességeket osztunk most meg, melyek bizonyítják, hogy az emberi test valóban lenyűgöző.

1. Az emberi test a villámcsapást is képes túlélni.

10-ből 9-en túlélik a villámcsapást. Ez pedig független a fizikai állapottól, hiszen a túlélők között éppúgy vannak gyerekek, mint az 50-es éveikben járó felnőttek.

2. A fogfájás és a fejfájás között van összefüggés.

Érezted már valaha, hogy a fogfájásod és a fejfájásod között van kapcsolat? Ezt nem csak beképzelted, hiszen az állkapcson és a fejen is keresztülhaladó háromosztatú ideg révén valóban van kapcsolat a két fájdalom között.

3. Az emberi agy jóval aktívabb lehet alvás közben.

Az alvás különböző fázisait az 1950-es években fedezték fel. A kutatások eredményei szerint pedig az agyunk jóval aktívabban működik alvás közben, mint mikor ébren vagyunk.

4. Mi vagyunk az egyetlen faj, amelyik képes elpirulni.

Az elpirulás pszichológiai és fizikai reakció, amire büszkék lehetünk, hiszen a világon egyedül mi, emberek vagyunk képesek rá.

5. Az agyunk nem érez fájdalmat, de a testünkben lévő oxigén negyedét veszi fel.

Az agyunk fantasztikus szerkezet. Idegvégződések nincsenek benne, ezért nem érzünk az agyunkban fájdalmat sem. Működéséhez azonban az emberi testben lévő oxigén 25%-ára van szüksége.

6. Az arcszőrzet a leggyorsabban növő szőrzet a testünkön.

Ha a férfiakat megkérdeznénk erről borotválkozás közben, biztosan egyetértenének. A jó hír számukra az, hogy a legtöbb nő vonzónak találja az arcszőrzettel rendelkező férfiakat.

7. A középső ujjon lévő köröm gyorsabban nő a többinél.

A mindig tökéletes manikűr szempontjából nem annyira jó dolog, de attól még igaz. A középső ujjunkon lévő köröm nő a leggyorsabban.

8. Testünkben az ereink hosszúsága lenyűgöző.

Ha minden egyes eret, ami egy gyerek testében található, egymás mögött felsorakoztatnánk, 96.000 km hosszú sort kapnánk. Egy felnőttben az erek hossza még nagyobb, elérheti akár a 160.000 km-t is.

9. A nők szíve gyorsabban ver.

Kanadai tudósok szerint a nők szíve jóval gyorsabban ver, átlagosan 82-ször percenként, míg a férfiaké kb. 72-szer.

10. A máj több mint 500 különböző feladatot lát el.

A májunk sokféle funkciót betölt, kezdve a vér megtisztításától a zsírok lebontásán és felszívásán át a koleszterin és egyes vitaminok feldolgozásáig.

11. A gyomorban lévő sav a fémet is képes lenne feloldani.

Belegondoltál már abba, hogy magadban egy jó adagnyi, igen erős savat hordozol? Természetesen, sose próbáld ki, de nem árt, ha tudsz róla, hogy a gyomorsav képes lenne a fémet is feloldani.

12. A lábfejen keresztül egy kemény napon 1 liter víz távozhat.

A lábfejünkön 500.000 izzadságmirigy található, melyek egy nap alatt akár 1 liter izzadságot is képesek előállítani.

13. A köhögés igen nagy sebességet is elérhet.

A köhögés sebessége akár 80 km/h is lehet, azaz gyorsabb, mint amennyivel egy autó lakott területen közlekedhet.

14. A terhesség első harmadában gyakoriak a furcsa álmok.

Nem különös, hogy a terhesség első trimeszterében a nők békákról, kukacokról, cserepes növényekről álmodnak? Pszichológiailag ennek érdekes jelentéstartalma lehet, de lehet, hogy egyáltalán nem is jelent semmit. Annyit biztos, hogy a várandósság alatt a nők többsége tapasztalja ezt.

15. Egyszer te is egyetlen sejt voltál.

Ez a tény egyszerű, mégis igen furcsa. Egyszer – kb. fél órán át – egyikünk sem volt több, mint egyetlen sejt.

16. Az étel befolyásolja a hallásunkat.

Próbáltál valaha is megkérni valakit ebéd után arra, hogy tegyen meg valamit? Ha nem tette meg, az sem szándékosan volt. Egy nehéz étkezés után ugyanis a hallásunk éppúgy romlik, ahogy az energiaszintünk csökken.

17. Ahogy öregszünk, egyre kevésbé érezzük az ízeket.

Emlékszel még, mikor az olívabogyónál rosszabb ízű ételt el sem tudtál képzelni? Ha most úgy érzed, azok a bogyók kifejezetten finomak néhány erősebb ízű étellel párosítva, biztos lehetsz benne, hogy megöregedtél! Az öregedés során ugyanis csökken az ízlelőbimbóink érzékenysége. 60 éves korára egy átlagos ember az ízlelésének 40%-át elveszíti.

18. A napégés hatással van a véráramra.

Az ultraviola sugarak, melyek bőrünket érik, elérik és károsítják az érrendszer külső rétegét is. Egy újabb érv a naptej mellett!

betöltés...