10 dolog amivel te is találkoztál, ha nem mindennapi a keresztneved

Azt mondják, a név kötelez. Legalábbis téged arra, hogy rendszeresen magyarázkodj miatta. Hol büszke vagy rá, hol ácsingózol egy egy mezei név után – de az biztos, hogy többet vagy kénytelen foglalkozni vele, mint egy szokványos keresztnevű ember.

1   Az emberek a jelentése után faggatóznak. Te pedig 100 000. alkalommal is türelmesen előadod azt, hogy honnan ered a neved, és hogy a szüleid miért pont így akartak elnevezni. Sokszor már szóról szóra ugyanazokkal a frázisokkal mondod el a sztorit.

2   “Kirilla?? Az egy név???? Egy magyar lányt Katának vagy Zsuzsinak hívnak!” – Ilyenkor már csak sóhajtasz, és bele sem mész annak a magyarázásába, hogy ezeket a neveket sem feltétlenül a hét vezér hozta magával a Kárpát-medencébe.

3   Az emberek a legkülönbözőbb nevekre képesek keresztelni, amikor bediktálod a nevedet a telefonba, hogy mondjuk lefoglalj egy asztalt. Néha már annyira unod a neved lediktálásával járó hajcihőt, hogy inkább egy közkeletűbb nevet mondasz be.

4   Volt már olyan hosszabb-rövidebb időszak az életedben, amikor felhánytorgattad a szüleidnek, hogy miért nem voltak képesek egy “normális” nevet adni, amire nem csodálkozik rá mindenki, amikor először hallja. Aztán szerencsés esetben ezen túllendülsz, és büszkén viseled egyedi nevedet – hiszen az ismerőseid biztos nem fognak összekeverni egy másik ugyanolyan nevű emberrel!

5   A Word helyesírás-ellenőrzője konstansan aláhúzza a neved (amíg be nem állítod, hogy vegye fel a szótárába). Ez olyan, mintha a létedet kérdőjelezné meg!!!


6   Az emberek (és a felnőttek is, nemcsak a gonosz óvodáspajtások!) sokkal kreatívabbak, ha egy ritka névhez kell kitalálni gúnynevet, mintha egy átlagoshoz. Valószínűleg az újdonság ereje mozgatja meg a fantáziájukat, aminek a Minka – höhö – Dinka és hasonlóan színvonalas társai alkotják a végeredményét. (Nyugtasson meg a tudat, hogy az átlagos keresztnevűeknél viszont a vezetéknév adhat okot a csúfnevekhez. Vagy valamilyen testi jellemző. Vagy… bármi.)

7   Amikor az emberek bevallják, hogy eddig nem tudták, hogy a Nárcisz női vagy férfinév-e.

8   Amikor divatosak voltak a névvel ellátott zoknik, törülközők és bögrék, neked esélyed sem volt találni egyet a saját neveddel az ajándékboltokban. De persze azért végigböngészed őket, hátha


9   A végtelenségig átérzed József Attila kínját, akinek az öcsödi nevelőszülei nem ismerték az Attila nevet, és ezért következetesen Pistának nevezték. (Erről a traumáról a Curriculum Vitae-ben is megemlékezik.)

10  Saját tapasztalatból kiindulva elhatározod, hogy te nem akarsz kiszúrni a saját gyerekeddel, ezért a fiadat Bencének vagy Máténak kereszteled, vagy más hasonló nevet választasz ki a legnépszerűbb keresztnevek listájáról.

betöltés...