Ez a lány ezzel a gyakorlattal beírta magát a történelembe. Soha senki nem csinálta ezt előtte!

1972-ben a München-i Nyári Olimpián feltűnt egy fehéroroszországi tornász, aki az egész világot ledöbbentette megjelenésével és tehetségével. Az akkor 17 éves Olga Korbut 11.000 ember előtt olyan tornamutatványt mutatott be, amit addig soha senki.

Olga Korbut mindmáig egy szimbóluma a női tornának, bájával és kedvességével az egész világot levette a lábáról. A tehetséges tornászlány 1972-ben és 1976-ban négy aranyat és két ezüstöt nyert a nyári olimpián.

Korbut az 1972-es olimpián olyan gyakorlatot vitt véghez, amitől még a szakkommentátorok is elámultak. Az általa végrehajtott gyakorlatot soha senki nem csinálta meg előtte, ugyanakkor olyan természetesen és magabiztosan mozgott a rúdon, mint aki egész életében ezt gyakorolta volna. Ráadásul egyik ugrásnál a kezeit sem használta.

Annak ellenére, hogy a gyakorlata hatalmas sikert aratott, a közönség tombolt, mégsem nyerte el az aranyat, amit Ludmilla Tourischova kapott. A közönség hangot adott nemtetszésének, de a zsűri nem volt hajlandó változtatni döntésén.

A hátszaltó és a Korbut forgás (The tuck back és Korbut Flip), amelyet Olga Korbut adott a világnak bekerültek a női torna történelmébe, ezeket ma is igen gyakran használják a gimnasztikában.

https://youtu.be/TMbwv0gJleo

betöltés...