11 váratlan jele annak, hogy kivételes tested van

Habár látszólag egyformák vagyunk, mindenki más és más testi adottságokkal rendelkezik. Gondolj csak bele: sokaknak rossz a látásuk, lúdtalpasak, a szemszínünk is különbözik, rengetegféle “defekt” fordul elő köztünk. De a leginkább ismert egyedi tulajdonságok és “rendellenességek” mellett van még jó néhány, aminek a létezéséről talán nem is tudtál eddig. Felsorolunk néhány ilyen egyedi képességet és jellemzőt, te mennyit vettél észre magadon?

11. Hajlékony nyelv

Megfelelő hosszúságú és izomzatú nyelv szükséges ahhoz, hogy nyelvünk ‘hajlékony’ legyen. A genetikán kívül a földrajzi elhelyezkedés is számít: a legtöbb indiai például képes a fotón látható trükkökre, ugyanis anyanyelvük sajátosságai miatt szükségük van a hajítható nyelvre.

Kutatók külön tanulmányt szenteltek a flexibilis nyelv témakörének: a résztvevők 63\%-a volt képes hengert formázni, 14 százalék tudta félbehajlítani és kevesebb mint 1\% volt képes “M” betűt formázni a nyelvéből.

10. Mozgatható fülek

Megközelítőleg az emberek 22 százaléka képes az egyik fülét mozgatni, 18\% pedig mind a kettőt. De ez nem mindig volt így: távoli felmenőink igazi virtuózok voltak, ha a hallószerv mozgatásáról volt szó. Az izom, amely a fülek mozgásáért felel, régen fejlettebb volt, már azonban az evolúció hatására elcsökevényesedett.

9. Lábujjak egymástól független mozgatása

Hiába is próbálod, nem tudod a lábujjaidat egymás után, külön-külön mozgatni. Ez amiatt van, mert csak a nagy-, és kislábujj mozgatását végzi külön izom, a másik 3 ujjat egy izomcsoport mozgatja. A legtöbben könnyűszerrel tudják a nagylábujjukat mozgatni, azonban az emberek csekély része tudja a kislábujját is mozgatni.

8. A könyök megérintése nyelvvel

Úgy tartják, hogy az emberek legfeljebb egy százaléka rendelkezik ezzel a képességgel. Ehhez az átlagosnál rövidebb felkar és hosszabb nyelv szükséges.

7. Diasztéma

Így nevezzük azt a jelenséget, amikor a metszőfogak között rés található. Minden ötödik ember rendelkezik ezzel, kisebb-nagyobb mértékben. Fogászati szemszögből a diasztéma orvosi kezelésre szorul, ám a legtöbben úgy gondolják – köztük jó néhány híresség is – hogy ettől lesznek különlegesek, és eszük ágában nincs kezeltetni a ‘problémát’!

6. Egy szemöldök felemelése

Az, hogy képes vagy-e egymástól függetlenül mozgatni a szemöldökeid, az arcizmaid fejlettségétől függ. Érdekes módon, aki képes rá, általában a fülét is tudja mozgatni. Tudósok szerint őseink kivétel nélkül képesek voltak mozgatni a szemöldöküket. A ma élő majomfajták egy része veszély esetén a mai napig ezzel jelzik társaiknak, ha veszély leselkedik rájuk.

5. Gödröcskék az arcon

Az emberek 25 százalékánál figyelhetőek meg mosolygás közben a gödröcskék, amelyek a járomcsonti izom szerkezetének hiányossága miatt jönnek létre. Az izom egy része a csonthoz van tapadva, mosolygás közben emiatt az arc egy kis része befelé húzódik.

4. Lyukak a fülek fölött

Nagyjából az emberiség 5\%-a születik apró lyukkal egyik, vagy mindkét füle felett. Érdekes módon az Egyesült Államokban a lakosság 1, míg Ázsiában az újszülöttek 10 százalékánál figyelhető meg ez a pici lyuk.

3. ‘Stoppos’ hüvelykujj

Ez a név azt a jelenséget takarja, amikor a hüvelykujj felső ujjpercét 90 fokban visszahajlítható. Ez a kóros rugalmasság egy speciális gén jelenlétének köszönhető, amit a köznyelv következetesen csak “hajlékony hüvelykujj génnek” nevezik (legalábbis Amerikában). Ez a tulajdonság örökölhető, nagyjából minden negyedik ember rendelkezik stoppos hüvelykujjal.

2. A hiányzó ín

Érintsd össze az ujjaid végeit és feszítsd meg a csuklódat. Ha a karod belső részén levő ín nem válik láthatóvá, akkor te is beletartozol az emberiség azon 14 százalékába, akiknél nem található meg ez az ín. Őseinknek a fára mászáshoz volt szüksége erre az ínre, azonban mivel szép lassan feleslegessé vált az ember számára, az evolúció során elcsökevényesedett.

1. Darwin-dudor

A fül peremén látható kitüremkedés a híres tudósról kapta a nevét, ugyanis Charles Darwin úgy vélte, ez azért figyelhető meg az emberek között, mert annak idején hegyes fülünk volt. Egyébként a szakértők úgy gondolják, hogy aki rendelkezik ezzel a kis dudorral (az emberek kevesebb mint 10 százaléka), jobban érzékelik a hangok telítettségét. Sőt, a magasabb frekvenciájú hangokat is jobban meghallják és zajos helyen is jobban tudják megkülönböztetni a hangokat.

betöltés...