Egy 13 éves kislány folytatja az ősi hagyományt …Sosem találod ki, hogy mit!

Az izraeli-orosz származású fotós, Asher Svidensky rendszeres látogatója volt Mongóliának, hiszen többször megörökítette a szirti sasokkal vadászó kazahok különleges munkáját. Az egyik utazása során azonban olyat látott az erős és hallgatag férfiak között, amit azelőtt még soha: egy 13 éves kislányt.

Belső-Ázsia őslakosai egy rendkívül értékes hagyomány őrzői: a sassal való vadászat tradíciójáé. Mivel a szirti sas, vagy más néven aranysas az egyik legnagyobb ragadozó madár (szárnyfesztávolsága elérheti a két métert), termeténél jóval hatalmasabb élőlényeket is elejt.

Noha nem képes fölemelni a zsákmányt, el tudja fogni, és meg tudja ölni az olyan ragadozókat is, mint a farkas. Ezt a képességét használják ki például Mongóliában, ahol különböző állatok elejtésére idomítják a madarakat.

Asher Svidensky fényképész évek óta dokumentálja a kazah vadászok munkáját. Bár most is azzal a céllal utazott Mongóliába, hogy lencsevégre kapja őket, elhatározta, nem a hagyomány régi képviselőit, hanem a fiatal generációt fogja fotózni – azokat, akik a haldokló szokás jövőjét jelentik.

A fotós minden családnál eltöltött egy kis időt, és megörökítette a szárnyaikat még épp csak bontogató vadászokat. Négy hónapig utazgatott Nyugat-Mongóliában.

A sok fiú között azonban szeretett volna egy lányt is látni, így lázas keresésbe fogott: ekkor talált rá egy Ashol Pan nevű gyermekre. Ő volt az első nő, akit bevezettek a sassal való vadászat fortélyaiba. “Tökéletes látványt nyújtott. Teljesen lenyűgözött az a harmónia és könnyedség, amely a hatalmas sasok közelében is áradt belőle. Úgy látszott, cseppet sem fél, sőt, valami furcsa öröm bujkált az arcán” – mesélte Svidensky.

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a lányok akár csak hozzáérjenek egy sashoz. Ma azonban már ők is a tettek mezejére léphetnek, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva helyettesíteniük kell a család férfitagjait. Ashol például a bátyja “posztját” foglalta el, akit besoroztak katonának. “Ashol egyelőre csak gyakorol. Akkor lesz teljes értékű vadász, ha ő is úgy akarja” – szögezte le az édesapa, Han Gohadok.

Ashol egyébként, amikor nem a sasokkal foglalkozik, ugyanúgy iskolába jár, mint a többi gyerek.

forrás: pozitivnap.hu

betöltés...