5 szó, amit az emberek akkor használnak, ha HAZUDNAK!

Vannak emberek, akik egyszerűen nem tudnak hitelesen hazudni, mert testbeszédük, hanghordozásuk elárulja őket. Ilyen, amikor a füllentő személy elvörösödik, nem néz a másik szemébe, vagy szinte egyfolytában pislog. A gesztusokon és a mimikán túl a szavak szintjén is vannak árulkodó jelek.

Íme, a leggyakoribb 5 hazugságra utaló szó, illetve mondatszerkezet.

1. Várj egy kicsit…

Amikor valaki ezt mondja, valószínűleg arra játszik, hogy időt nyerjen, hogy az alatt a pár másodperc alatt kitalálja, hogy mit is mondjon. Ez abban az esetben lehet a hazugság előzménye, ha szemtől szembe van a másik féllel, hiszen ha valaki mélyülten olvas, vagy számítógépezik, és úgy mondja ki ezt a mondatot, akkor sokkal valószínűbb, hogy nem figyelt a kérdésedre.

2. Soha

Ha valaki egy egyszerű „nem” helyett azt mondja, hogy „Én ilyet soha nem tennék”, akkor ott valami sántít a dologban. Például egy étteremben a nő félig viccesen megkérdi a férjét, hogy „Látod azt a nőt, igaz milyen csinos?”, és erre a férfi, ha azt válaszolja, hogy ő soha nem nézne rá, ahelyett, hogy őszinte lenne és egy frappáns bókot mondana a párjának, akkor nyilván nem mond igazat, és el is rontja a romantikus vacsora hangulatát.

3. Mit tudtam volna tenni…?

Ennél a mondatnál lényeges a kontextus. Tegyük fel, ha a feleség azt mondja a férjének: „Szóltam, hogy hazafele jövet ne időz sokat anyádnál, mert itthon sürgős elintéznivalónk van, de mivel sokat voltál nála, ezért el is késtél rendesen!” Itt az őszinteség lenne a nyerő, hogy „Igen, kicsit elszaladt az idő édesanyámnál”, de a „Mégis mit tehettem volna” mondat nem jó válasz, mivel nyilván meg lehetett volna oldani, hogy kevesebb időt tölt a férj az anyjánál és igyekszik haza.

4. De

„Persze, hogy el szerettem volna jönni, de…” Az így kezdődő mondatok szinte mindig az igazság elhallgatására, elferdítésére utalnak, mivel valaki inkább kibúvót, kifogást keres. Ha rákérdeznénk konkrét dolgokra, a füllentő elég hamar lebukna.

5. Semmi rosszat nem csináltam

Ha az olyan kérdésekre, mint a „Miért találkoztál megint vele?”, „Miért mentél el arra a helyre?”, az a válasz, hogy „Nem csináltam semmi rosszat!”, akkor ez bizony e mögött hazugság húzódhat.

betöltés...