Te is szoktál magadban beszélni? Jól teszed!

Vannak, akik néha az utcán, vagy bevásárlás közben is azon kapják magukat, hogy némán eltátogják a bevásárló listát, vagy hangosan gondolkoznak, miközben a kulcsaikat keresik. Ha te is közéjük tartozol, ne ess azonnal kétségbe, nem vagy őrült!

Ha hangosan is kimondod a dolgokat, miközben gondolkozol, segít koncentrálni, és így nem tudsz elkalandozni közben. Albert Einstein, akit jogosan a világ egyik legokosabb emberének tartanak, rendszeresen beszélt magához.

Daniel Swigley és Gary Lupya pszichológusok kísérletet végeztek, ahol húsz, véletlenszerűen kiválasztott embernek adták meg egy termék nevét, legyen az alma, vagy csokoládé. Az első körben az alanyok nem mondhatták ki hangosan a megadott nevet, és sokkal tovább tartott nekik a megtalálása, mint a második körben, ahol annyiszor ismételhették el hangosan, ahányszor csak akarták.

Csak akkor segít, ha tudod, mit keresel

Hiába ismételgeted egy olyan tárgy nevét, amit nem ismersz túl jól, sajnos az nem fog segíteni, ám ha tudod, hogy például a banán sárga, és általában van egy jellemző alakja, ha ismételgeted a szót, az agyadban megjelenik a képe, és sokkal koncentráltabban tudod keresni.

A gyerekek így tanulnak

Gyerekkorodban meg kellett tanulnod egy teljesen új nyelvet, számokat, állatokat, a nyelvtant, ami jobban belegondolva, felnőttként már egyáltalán nem egyszerű. Gyerekkorodban mégis azért sikerülhetett olyan „egyszerűen”, mert sokat ismételgetted.

Nagyszerű módja, hogy rendszerezd a gondolataidat

Amikor egyszerre több dologgal is foglalkoznod kell, sokat segíthet, ha hangosan ejted ki a dolgokat. Megnyugtatja az idegeidet, és a saját terapeutáddá válhatsz általa. Linda Sapadin, pszichológus szerint, ha hangosan vitatsz meg magaddal dolgokat, sokkal könnyebben hozol meg fontos, nehéz döntéseket.

Tehát ha legközelebb magadban beszélsz, vagy mást látsz magában beszélni, ne arra gondolj, hogy őrült, egyszerűen így rendszerezi a gondolatait, és hagy magának időt, hogy belül elcsendesedjen, és arra koncentrálhasson, amire kell.

betöltés...