10 magyar szokás, amit feladtam az USA-ban

Kat Gal 17 évesen intett búcsút Magyaroszágnak. Az azóta eltelt 15 év tapasztalatai alapján gyűjtötte pontokba, mik azok az egészen normális magyar szokások, amelyeket az USA-ban furcsán fogadnak.

Szórakoztató cikkben számolt be magyarként megélt amerikai tapasztalairól a Huffington Post szerzője. Kat Gal 17 éves korában költözött ki Magyarországról az Egyesült Államokba, és az ott eltöltött 9 évben számos magyar szokásnak búcsút intett, amelyeket pontokba szedve közölt. Azóta újabb 6 év eltelt azzal, hogy a világban utazgat – írta – de kiderült, hogy most már amerikai gyökereit sem tudja meghazudtolni.

Tehát, mik azok a magyar szokások, amivel Amerikában gyorsan leszámolt?

1. Két-, háromfogásos ebédek. Magyarországon ez a főétkezés, az USA-ban a vacsora.

2. Papucsviselés a lakásban. Kat Gal ezzel a szokással boldogan számolt le, mert itthon nem tartozott a kedvencei közé.

3. Helyjegyvásárlás a moziban. Míg Magyarországon a korán érkezők kapják a legjobb helyeket a moziban, az USA-ban aki kapja, marja alapon megy a mozizás. Magyarországon így is gyakran előfordul, hogy csak idegenek mellett akad hely, míg Amerikában gyakoribbak az üresen ásítozó székek.

4. Hellóval elköszönni. Csak Magyarországon szokás a hellót köszöntéskor és búcsúzáskor is használni. Ha Magyarországon össze szeretnénk zavarni egy angolul beszélőt, kezdjük a beszélgetést sziával (ami az angol búcsúzó “see ya”-hoz hasonlít kiejtésben), búcsúzáskor pedig mondjunk hellót.

5. Kiöltözni még vásárláshoz is. Az USA-ban nemhogy melegítőgatyóban, még pizsamában is megjelenhetünk a helyi ABC-ben. A sminket pedig végképp mellőzhetik, akik az Államokban indulnak bevásárolni.

6. Jézuskától várni a karácsonyi ajándékot. Az amerikai gyerekek fejében nincs olyan kavarodás a keresztre feszített Jézus és az ajándékot hozó, aranyos Jézuska közti diszkrepancia miatt, mivel – mint azt a filmekből jól tudjuk – nekik a Mikulás hozza az ajándékot.

7. Névnapot ünnepelni. Kat Gal egyszerűen leszokott a névnapjáról abban az országban, ahol ezt az ünnepet még hírből sem ismerik. Na jó, legfeljebb hírből ismerik.

8. Személyi igazolvány nélkül mulatozni. Az USA-ban komolyabban veszik a 18-as, illetve 21-es korhatárt az alkohol- és dohánytermékek eladásánál. Persze ez csak azoknak számít, akik fiatalok, vagy legalább annak látszanak.

9. Húsvéthétfőn bujkálni a locsolók elől. A magyar kamaszlányok rémálma a húsvéti büdös haj, Amerikában ettől nem kell tartani.

10. “Közömbösség” mások hogylétével kapcsolatban. Magyarországon nem nagyon divat az üres csevegés, nem szokás például a bolti eladótól udvariasan megkérdezni, hogy van. Itt többnyire csak akkor tesszük fel a kérdést, ha tényleg érdekel a válasz. Az Egyesült Államokban viszont ez annyira formaság, hogy erre a kérdésre kizárólag a “köszi, jól vagyok. És te?” válasz az elfogadható.

betöltés...