Mi történik a testeddel 40 után, és miért fontos, hogy tudj róla

Az öregedéstől való félelem az egyik leggyakoribb félelme az embernek. Pszichológusok szerint teljesen természetes tartani az öregedéstől. De ezeken a félelmeken felül kell kerekedni, meg kell érteni, hogy minden életkornak megvannak a maga előnyei és hátrányai.
Most megtudhatod, mi történik a testtel, amire valaki betölti a 40-et. Az öregedés negatív és pozitív következményeit is elmondjuk, valamint azt is, hogy nem minden változás érint mindenkit. Hogy nálad melyik következik be, az nagyban függ az életmódodtól és az egészségi állapotodtól.

10. Csökken a haj sűrűsége

Ez a probléma elsősorban a férfiakat érinti, de sokan már 30 éves koruk környékén is veszítenek a hajsűrűségükből. A férfiak 53\%-a pedig kopaszodni kezd 40 év felett. A nők szintén veszítenek a hajukból, de lassabban, mint a férfiak. Ez nem túl örömteli, de van egy jó oldala is: a testszőrzet is kevesebb lesz.

Hogy megelőzd a hajhullást, gondoskodj megfelelően a hajadról: rendszeresen vágasd, használj rá pakolásokat, és minél kevesebbet szárítsd hajszárítóval. Tedd választékosabbá az étrendedet, egyél több vitamint. Hajgyógyászt is felkereshetsz, hogy kiderítsétek a hajhullásod okát, és kezeljétek a problémát.

9. Könnyebb jó szülőnek lenni

Egy 40 éves nőnek és férfinak több élettapasztalata van, könnyebben kezelik a nehézségeket, és tudják, mit tegyenek egy kihívást jelentő szituációban. Nem mellékesen anyagilag is stabilabbak, mint a huszonévesek. Ez pedig azt jelenti, hogy az “idősebb” szülők meg tudnak adni a gyereknek mindent, amire szüksége van.

Ugyanakkor van néhány hátránya is a dolognak. Egy 40-es nőnek jóval nehezebb teherbe esni és életet adni egy egészséges csecsemőnek. Ha van lehetőséged és vágysz rá, jobb, ha korábban vállalsz gyereket. Azonban azt is meg kell jegyezni, hogy a modern orvostudomány rengeteget foglalkozik a férfiak és a nők termékenységi problémáinak megoldásával.

8. Kialakulhat a laktózérzékenység

Vannak, akik már gyermekkoruktól kezdve nem képesek a tejtermékek megemésztésére, míg másoknál ez csak később jelentkezik. A laktózintolerancia az afro-amerikai és ázsiai nőket többnyire 40 év felett érinti. Ebben az életkorban csökken a laktáz enzim mennyisége, ami segítene a laktóz megemésztésében. Ennek eredményeképpen a tejet nem tudják megemészteni, és különböző emésztési panaszok jelentkeznek.

Ha nálad is ez a helyzet, fogyassz laktózmentes termékeket és probiotikumokat.

7. A fogak kevésbé érzékenyek

Ha fiatal korodban fogérzékenységben szenvedtél, idősebb korodra ez a probléma valószínűleg meg fog szűnni. Ezt a gondot a dentin okozza, egy elmeszesedett szövet, ami idővel növekszik. Ennek következtében pedig a fogérzékenység csökken.

Ennek ellenére hátránnyal is számolhatunk, ugyanis ezek után megvan az esélye, hogy nem fogjuk érezni, ha valami gond van a fogainkkal. Érdemes rendszeresen ellenőrzésre járni!

6. Összemegyünk, ahogy öregszünk

Az emberek 30 éves koruk után kezdenek el összemenni, 40 éves korodra pedig már szó szerint is észreveheted ezt magadon. Kutatások szerint a férfiak átlagosan 2,5 cm-rel lesznek kisebbek 30-70 éves koruk között, a nők pedig 5 cm-rel.

Hogy ne menj össze, egyél sok kalciumot tartalmazó ételt, szedj D-vitamint, és ne felejts el edzeni!

5. Lassul az anyagcsere

Ha 40 évesen ugyanazt eszed, amit 20 évesen, nagyon gyorsan el fogsz hízni. 40 éves korunktól ugyanis lassul az anyagcserénk, és gyorsabban veszítünk az izomtömegből. Egy átlagos nő 40 és 55 éves kora között közel 7 kg-ot szed magára.

Hogy ezt a kellemetlenséget elkerüld, rendszeresen mozogj, és kövess egészséges étrendet. Sajnos varázsrecept nincs a fittséghez, keményen kell dolgoznod, hogy jó formában maradj.

4. Vonzóbbak és magabiztosabbak leszünk

A pszichológusok állítják, hogy a nők 40 felett jóval magabiztosabbak, mint a 20-as vagy a 30-as éveikben. Jobban szeretik és elfogadják magukat, nem aggódnak apróságokon, megszabadulnak a környezetükben lévő mérgező emberektől, anyagilag pedig függetlenek.

Ebben az életkorban az emberek újraértékelik önmagukat és a körülöttük lévő embereket. Így a nők és a férfiak saját maguk és mások szemében is vonzóbbá válnak.

3. Romlik a látásunk és a hallásunk

40 éves korukra sokan elkezdenek távollátást vagy más látászavart tapasztalni. Jellemzően ettől az életkortól kezdve már több fény kell az olvasáshoz, de a színek felismerése is nehezebb. A másik jellemző probléma a szemszárazság.

A hallásunk is romlik a dobhártyát és a belső fület érintő változások miatt. Hogy időben léphess, alkalmanként keresd fel az orvost.

2. Erősebb lesz az immunrendszer

40 éves korára az ember már rengeteg vírussal és baktériummal találkozott. Ennek eredményeként az immunrendszere erősebb, a fertőzések ritkábban fordulnak elő.

Hogy erősítsd az immunrendszered, kövess egészséges életmódot, és aludj eleget. Nagyon fontos az is, hogy minél többet legyél a szabad levegőn.

1. Megváltozik az ízérzékelésünk

A születésünkkor kb. 9000 ízérzékelő receptorunk van. Ahogy idősödünk, ezeknek a receptoroknak a mennyisége csökken, ezért veszítünk az ízérzékelés érzékenységéből, ami először a sós és az édes ízeknél mutatkozik meg, majd a keserű és savanyú ízeknél is. Nőknél ez a változás hamarabb bekövetkezik, mint férfiaknál.

Ezt a folyamatot megállítani sajnos nem tudjuk, de ez nem jelenti, hogy 40 éves kor felett ne tudnál különbséget tenni az ízek között, legfeljebb kevésbé érzed őket intenzívnek.

Talán egy kicsit sikerült felkészíteni téged az öregedésre, és arra, hogy ne félj a változásoktól. Ne feledd, az öregedési folyamatokat megállítani nem, de lelassítani tudod – ebben sokat segíthetnek a különböző szakemberek!

betöltés...