8 sokkoló tény Heath Ledger Jokeréről

Azt például tudtad, hogy ő robbantotta fel a filmben a kórházat?

Biztosan mindannyian emlékezünk a fiatalon elhunyt színész utolsó és egyik legemlékezetesebb alakítására, a Jokerre a 2008-ban készült A sötét lovagból. Összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket a szerep és a film kapcsán.

1. Heath Batman akart lenni

Legalábbis eredetileg. Bár a producerek hagyták, hogy végigcsinálja a meghallgatást, közölték vele, hogy nem őt választják. Nem sokkal ezután azonban úgy döntöttek, hogy Ledger tökéletes Joker lenne. Így is lett – a Filmakadémia posztumusz Oscar-díjjal jutalmazta az alakítását.

2. Heath Jokere megrémítette Michael Caine-t

A veterán színészt tényleg megijesztette a Joker. A legelső alkalommal akkor pillantotta meg Ledgert teljes sminkben, amikor a liftes jelenetet forgatták. Olyan hatással volt Cain-re, hogy elfelejtette a szövegét. Maggie Gyllenhaal, aki Batman, Christian Bale szerelmét játssza, nem is volt képes ránézni Heath-re, amikor bejött a szobába.

3. Bezárkózott

A színész a végletekig elment, hogy hiteles alakítást nyújtson, sőt, hogy ő maga váljon a Jokerré. Az egész forgatás alatt a figurában maradt, hogy érzékeltesse, a Joker egy izolált, őrült személyiség. Ledger a forgatás előtt 43 (!) napra bezárkózott egy motelszobába, hogy eggyé váljon a figurával. Gyermeke anyjával, Michelle Williams-szel is ezidő tájt romlott meg a kapcsolata.

4. Azt akarta, hogy Christian Bale megüsse

Van egy jelenet A sötét lovagban, melyben Batman a Jokert vallatja. A szcénában a denevérember brutálisan elveri ellenfelét, s a verés nagyon valódinak tűnik. Mert az is. Heath nem akarta szimplán eljátszani a jelenetet, azt kérte Bale-től, hogy tényleg verje meg, olyan erősen, ahogy csak tudja – hogy hitelesnek tűnjön a vásznon. A jelenet tényleg elég durvára sikerült.

6. A Joker-napló

Heath néha furcsa dolgokat művelt a forgatáson, hogy karakterben maradjon. A díszletben Joker-naplót vezetett, amit mindenhová magával vitt. Úgy írt bele, mintha ő lenne Joker és hagyta, hogy átszivárogjon rajta mindaz az őrület, melyet a figurának tulajdonított.

7. Ledger maga készítette a sminkjét

A színész maga hozta létre a Joker külsejét. A make up azt is tükrözte, milyen káosz uralkodik a Joker elméjében. Külseje csak hozzáadott a valódi pszichopata figurához. Heath maga készítette el először a sminket olcsó sminktermékekből, ami a rendezőnek annyira tetszett, hogy a maszkmestereknek ezt kellett leutánozniuk minden forgatási napon.

8. Ő robbantott

Az alkotók kicsit késve akarták, hogy megtörténjen a kórházi robbantás. A Ledger kezében lévő indítógomb egy működő gomb volt, amely a robbanást beindította, így ő kontrollálhatta, mikor történik meg.

betöltés...