Májfoltok vannak a bőrön? Nézzük meg, mire utalhatnak ezek!

A kor előrehaladtával leginkább az arc vagy kar bizonyos terültein bőrelszíneződés, úgynevezett barnás májfoltok jelennek meg. Erre az esztétikai hibára sokszor nem fordítunk figyelmet, csak, ha már feltűnően csúnya. Nézzük azonban, mitől alakul ki, és mit jeleznek a barnás pigmentfoltok.

Mi is az a májfolt?

A májfolt a bőr elváltozása, vagyis napfény hatására történő elszíneződése. A folyamat közben megnő a melaninpigment termelődés, így a bőr sötétes színűre változik. Sokan meg vannak győződve arról, hogy valamilyen májbetegség következtében alakulnak ki ezek, azonban jó tudni, hogy csak az öregedést jelzik, vagy azt, hogy túl sok időt töltöttünk a napon. A legtöbb májfolt csupán anyajegy vagy szemölcs méretű, azonban sokkal halványabb színe van, csak kicsit sötétebb, mint a bőr vagy enyhén áttetsző.

Sok májfolt alakja hasonlít magára a szervre, így talán már érthetőbb az is, hogy miért kapta ezt a nevet.

Van valami köze a májhoz?

Bizonyos feltételezések szerint csupán annyi, hogy az alakja hasonlít hozzá. Így tehát megjelenésének semmilyen köze nincsen a májra utaló betegségekhez.

A májbetegségnek valóban lehetnek a bőrön jelentkező tünetei, azonban ezek sárgás elszíneződések, foltok formájában jelentkeznek. A barnás foltok annak következtében jelennek meg, hogy éveken keresztül erős napsugárzásnak volt kitéve a bőrfelület, és elmulasztottuk fényvédő krémmel bekenni.

Aggódjunk?

A májfoltok az életkor előrehaladásának természetes tartozékai, ugyanúgy, mint az őszülő haj vagy a ráncok. Ha sok időt töltünk erős napsugárzáson, akkor előbb-utóbb jelentkeznek a bőrelváltozások. Legyünk elővigyázatosak, óvjuk a bőrünket, és használjunk fényvédőkrémet, még akkor is, ha csak az utcára megyünk ki.

betöltés...