Miért kell átadni a helyünket a terhes nőknek?

lkészült három óriásplakát, melyek arra hívják fel a figyelmet, miért is kell különösen vigyáznunk a terhes nőkre a tömegközlekedési eszközökön.

Illetve azt mutatják be, hogy valójában mennyire nem úgy viselkedünk, ahogy kellene…

Shiyang He, sanghaji reklámtervező munkáit láthatjátok.

 

A plakátok szlogenje: “Add át a helyed annak, aki valami sokkal fontosabbat hordoz” – mint te. Tökéletes megfogalmazása annak, miért is kell(ene) gondolkodás nélkül felállnunk, amint meglátunk egy terhes nőt.

A képeken szereplő utasok mégis találnak arra ürügyet, hogy miért ne adják át a helyüket. Zenét hallgatnak, olvasnak, sminkelik magukat. Látszólag nagyon el vannak foglalva, így nem hibáztathatóak azért, hogy “nem vették észre” a terhes nőt.

Ismerős jelenet? A valóságban is sokan viselkednek így a buszon, villamoson ülve. Saját kényelmük mindennél fontosabb, bele se gondolnak abba, hogy a felettük álló nő a legfontosabb dolgot hordozza, amit csak lehet – egy kisbabát. Mi van akkor, ha hirtelen fékez egyet a jármű, ő pedig elesik? Esetleg ráesik valaki? Komoly következményei lehetnek egy ilyen esésnek, sérülésnek, ám ez az idegen utasokat sok esetben egyáltalán nem érdekli. Fontosabbnak tartják a sminkelést, kényelmes olvasgatást.

Arról már ne is beszéljünk, hogy fizikailag is milyen nehéz egy ekkora pocak “cipelése”. Fáradt vagy, nincs kedved állni, örülsz, hogy végre leülhettél? Gondolj bele, neki milyen fárasztó és megterhelő lehet az álldogálás. Te leteheted a nehéz táskádat, bevásárló zacskóidat a földre, de az ő számára csak úgy lehet könnyebb az utazás, ha leül.

Figyeljük oda egymásra! Legközelebb, ha meglátsz egy terhes nőt, gondold át ezt a pár dolgot. Vagy inkább ne is gondolkozz – állj fel azonnal.

betöltés...