Kinek van elsőbbsége? Egyszerűnek tűnhet, de mindennapos probléma a közlekedésben a rendőrök szerint!

Annyira egyértelmű, mégis napi szinten van dudálás és izmos anyázás, ha behajtunk egy körforgalomba. Tényleg olyan nehéz felfogni, hogy pár egyszerű szabályt be kell tartani? Mindenkinek!

Szóval kinek van elsőbbsége az alábbi ábrán? A válasz nagyon egyszerű, íme a rendőrség álláspontja:

„A körforgalomban – a körfogalmú út szélességétől függően, például kétsávos – a párhuzamos közlekedés szabályai érvényesek. Ez azt jelenti, hogy a kör ívén párhuzamosan, egymás mellett két autó is mehet. A jobb oldali sávban a jobbra hamarabb kilépő, míg a belső sávban a később kilépő haladhat, majd a kilépőponthoz közeledve – jobb oldalra besorolva – irányjelzéssel kihajt.
Ez sem új, remélem:
Aki már a körforgalomban közlekedik, elsőbbséget élvez a körforgalomba belépő járművekkel szemben. Belépéskor nem kell irányjelzést adni, de kilépésnél kötelező! Sávváltásnál szintén jelezni kell a sávváltási szándékot.”

Körforgalomból kilépő jármű csak a (jobb) szélső sávból léphet ki (2010-es KRESZ változás)!

Összefoglalva: csak akkor hajts be a körforgalom külső sávjába ha az első kijáraton mész ki, minden más esetben a belsőbe menj. Ha balról jobbra irányt váltanál, indexelj, majd a körforgalmat a külső sávból hadd el. És kifelé is indexelj!

Oszd meg, hogy mindenki eszébe véshesse!

betöltés...