Egészen döbbenetes: így látják a világot a színvakok és a színtévesztők

Ezek a fotók garantáltan el fognak gondolkodtatni.

Színvakság és színtévesztés

A színlátás zavara viszonylag gyakori jelenség: az emberiség kb. 4\%-a érintett valamilyen mértékben. Két nagy csoportja van: beszélhetünk színvakságról, illetve színtévesztésről.

A szem ideghártyájában kétféle érzékelő sejt van: a csap és a pálcika, írja a webbeteg. A színeket a csapok (az ideghártya bizonyos receptorai) érzékelik. A receptoroknak három fő típusuk van a jellegzetes fényérzékelési spektrumnak megfelelően: vörös, zöld és ibolya-kék. Ha bármely típusú színérzékeny receptor hiányzik, az állapotot színvakságnak (anopia) nevezzük, mert a páciens bizonyos színeket abszolút nem lát. Ha a receptorok mennyisége csökkent vagy nem működnek megfelelően, akkor színtévesztésről (anomália) van szó.

Egyszerűen fogalmazva: a színlátás zavarával küzdők teljesen más árnyalatokban látják a világot. Akinek egészséges a szeme, az el sem tudja képzelni, milyen lehet nekik – összeállításunkban különféle képek segítségével mutatjuk be, hogyan látnak a színvakok, illetve a színtévesztők. A betegségnek több fajtája létezik, az alapján, hogy melyik színérzékelésért felelős receptorban keletkezik eltérés. Minden képnél jelezni fogjuk, hogy a színvakság, illetve a színtévesztés mely típusáról van szó.

Így látja a színeket az, akinek nincs baja a szemével

Protanopia = vörös szín vakság

Deuteranomália = zöld színtévesztés

Tritanopia = kék színre vak

Teljes színvakság

Nagy a különbség:

Egészen más így a világ

A jelzőlámpák színei is megváltoznak, ha valaki színtévesztő

El sem tudjuk képzelni, milyen érzés lehet

betöltés...