11 mód, ahogy a kutyád azt mondja: “Szeretlek!”

Az emberek régóta olvasnak a kutyák érzelmeiben. A csóváló farok azt jelzi, hogy a kutya nyitott a közeledésre, meggyőző tekintetükkel figyelmet vagy jutalmazást csalnak ki belőlünk. Hogy a kutyákban emberszerű érzelmek és viselkedésformák fejlődtek ki, az hosszú ideje lenyűgözi a kutatókat. Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyáknak ugyanolyan agystruktúráik vannak, mint amelyek az emberekben érzéseket generálnak, szeretetüket felénk pedig számtalan módon képesek kifejezni. Most megtudhatod, kutyád hogyan mondja neked azt: “Szeretlek!”

1. A szemedbe bámul

Ha egyenesen a szemedbe bámul, azt közli: “Szeretlek!”. Tudósok rájöttek, hogy a szemünkbe nézve a kutyák erős érzelmi kötődést alakítanak ki az emberrel, pont úgy, ahogyan az emberek is egymással, mikor egymás szemébe néznek. Ezt az emberéhez hasonló kommunikációs módot a kutyák valószínűleg a háziasítás során fejlesztették ki, növelve az oxitocin hormon mennyiségét saját magukban és az emberben is.

2. Hozza a játékát

Ha a kutyád odahozza neked a kedvenc játékát, biztos lehetsz benne, hogy a kutyád szeretete irántad erős és feltétlen. A kutyák nagyon féltik a játékaikat, a csontjukat és a rágókáikat, amiket normális esetben védenek az idegenektől. Ha tehát a kutyád büszkén hozza neked a játékát vagy a csontját, netán még oda is tologatja neked, hogy megfogd, azt jelenti, hogy a kutyád bízik benned, szeret téged, és biztonságban érzi magát a közeledben.

3. Ásít, amikor te ásítasz

Friss tanulmányok szerint az ásítás a kutyáknál is ragályos cselekvés, és azok a kutyák, melyek erősen kötődnek a gazdájukhoz, vele együtt ásítanak. Mivel az embereknél a ragályos ásítás szorosan kapcsolódik az empátia érzéséhez, egyes kutatók szerint a kutyáknál is ez lehet az oka. Míg a tudósok megpróbálnak pontos magyarázatot találni erre a jelenségre, addig letesztelheted a kutyádat: ásíts, és figyeld, mi történik!

4. Veled alszik

Ha a kutyád az ágyadban alszik, annak a jele, hogy hűséges hozzád. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kutyával való együtt alvás az ember számára megnyugtató, és javítja az alvás minőségét. Ha van egy doromboló macskád vagy egy veled együtt aludni hajlandó kutyád, jobban ellazulsz, és jobban tudsz aludni.

5. Csóválja a farkát

A farokcsóválás egy speciális jelbeszéd, amivel a kutyák kommunikálnak velünk. Ha a kutyád csóválja a farkát, az számos dolgot jelenthet, pl. azt, hogy nyitott a mókára, és érzelmileg benne van mindenben, ami éppen történik.

6. Felhúzza a szemöldökét, és kidugja a nyelvét

Tudósok felfedezték, hogy a kutyák jóval több arckifejezést használnak, mikor az emberek rájuk néznek. Ilyen arckifejezés, amikor felhúzza a szemöldökét, hogy a szeme nagyobbnak tűnjön, így még cukibb legyen, és kinyújtja a nyelvét.

7. Ölelgetés

Bár még vita tárgyát képezi, hogy a kutya szereti-e, ha ölelgetik, a tudósok úgy hiszik, kifejezetten imádja. A kutyáknál az ölelés során ugyanúgy erősödik a kötődés, mint az embereknél, és ugyanúgy kifejezi vele a szeretetét. Ha fizikailag közel van a gazdijához, sokkal jobban és nagyobb biztonságban érzi magát.

8. Rád támaszkodik

A kutyák természetüknél fogva nagyon szociális lények, és keresik a közelséget a számukra fontos emberekkel. Ha a kutyád szeret, és bízik benned, rád fog támaszkodni minden alkalommal, amikor fizikai közelségre és érzelmi támogatásra van szüksége. Más szóval, a kutya azért támaszkodik ránk, mert bennünk látja a védelmezőjét és a megnyugtatóját.

9. Hagyja, hogy megérintsd a fejét

Egy másik jele annak, hogy a kutya szeret és hűséges hozzád, ha hagyja, hogy megérintsd a fejét, miközben ő becsukja a szemét, és élvezi a dolgot. A kutyák általában nem szeretik, ha a fejükhöz érnek, némelyikük ezt fenyegetésként értelmezi. Ha a kutyád ezt hagyja neked, biztos lehetsz benne, hogy különleges vagy számára.

10. Nyugodtan nézi, ahogy elmész

Ha a kutyád nyugodt, mikor elmész, és egész nap türelmesen vár rád, azt jelenti, hogy bízik benned, és biztos benne, hogy visszatérsz hozzá. De ha a kutyád szorong, mikor elmész, ugat, megrág vagy lekapar dolgokat, míg nem vagy otthon, az a szeparációs szorongás jele.

11. Szinte megőrül, mikor hazaérsz

Mikor egy munkanap után hazaérkezel, a kutyád szinte megbolondul örömében? Ez az egyik legbeszédesebb jele a szeretetének. Kutatók kimutatták, hogy a gazdival való találkozás hihetetlen jó hatással van a kutyára, növeli az oxitocin szintjét, és csökkenti a kortizol nevű stresszhormon mennyiségét. Mikor újra látja a gazdit, a kutya boldognak és biztonságban érzi magát.

Sokféle jele van annak, hogy a kutyád szeret téged. Akárcsak az emberek, a kutyák is számtalan különböző úton képesek ezt kifejezni. Figyeld meg jobban a viselkedését, és lehet, hogy felfedezel egy egészen különleges módot, ahogy a te kutyád azt mondja neked: “Szeretlek!”

betöltés...