Így nézhetett ki igazából Jézus

Csak találgatni tudunk, hogy nézhetett ki felnőttként az a Jézus, akinek nemsokára a születését ünnepeljük. Richard Neave történész törvényszéki szakértő azért nemrég megpróbálta rekonstruálni Jézus arcát, az eredmény pedig éles ellentétben áll az eddig megszokott, finom vonású, szenvedő férfival.

A názáreti Jézus valószínűleg nem volt hosszúkás arcú, magas homlokú, intellektuális vonásokkal rendelkező, sem sápadt bőrű, sőt. Neave professzor  Júdás rögzített személyleírása, és a korabeli szemita koponyák felépítésének alapos vizsgálata alapján úgy véli, Jézus kis termetű, másfél méter magas férfi lehetett, zömök és izmos a fizikai munkától, haja és bőre sötét volt, és az akkori divat szerint rövid, szakállat viselt, arcvonásai is erősek, cseppet sem lágyak lehettek.

A feltételezett Jézusról agyag mellszobor és 3D-s modell is készült. Persze mindenki tisztában van vele, hogy pontosan nem lehet megmondani, hogyan is nézett ki Jézus, de ez a mostani elképzelés állhat a legközelebb a valósághoz, és nem a korábban született ábrázolások.

Egy régi elképzelés Jézus arcáról

Dr Neave munka közben

betöltés...