Minden, amit a herpeszről eddig tudtál, az téves információ volt!

Az emberek 87 százalékának fogalmuk sincs arról, hogy hordozzák a herpesz vírust, sőt, ha kiüt, nem is képesek felismerni, hogy mi van a testükkel.

Ma a Földön 3,7 milliárd ember hordoz magában valamilyen típusú herpesz vírust. Ez a bolygó lakosságának a fele, ezért elég nagy az esély, hogy mi is fertőzve vagyunk, sőt akár terjeszthetjük is ezt a vírust.

De mit kell tudnunk a herpeszről?

A herpesznek, vagy tudományos nevén Herpes Simplex Virusnak, 8 különböző típusa ismert, azonban az emberek többsége, kétféle herpesz vírust ismer, a többi hat vírus a gyerekbetegségekkel van összefüggésben, amilyen a bárány- és a rózsahimlő.

Az 1-es típusú herpesz a leggyakoribb, amely legtöbbször a szájüregben alakul ki, de van amikor a nemi szervek környékén bukkan elő. Az 1-es típusú vírus emberről emberre való terjedéséhez direkt testi kontaktus szükséges, ez legtöbb esetben már gyerekkorban megtörténik, ha például egymás után isznak egy pohárból a kicsik. A 2-es típusú herpesz szexuális úton terjedő vírus. Ha mindkét vírust elkaptuk, életünk végéig hordozni fogjuk. Jelenleg nincs orvosság, ami el tudná pusztítani a szervezetünkből a vírust, mindössze csak tüneti kezelés lehetséges.

Sokan úgy gondolják, hogy az ajakherpesz teljesen más, mint a nemi herpesz, viszont ez nem igaz, igen is át lehet vinni az ajakherpeszt a nemi szervekre, és fordítva. Azonban fontos megjegyezni, hogy azok, akik az 1-es típusú, ajakherpesz vírust hordozzák magukban, nem kaphatják el az 1-es típusú nemi herpeszt, viszont a 2-es nemi herpesz vírusával szemben védtelenek.

A herpesz nagyon sok esetben teljesen tünetmentes, így kevés ember van tisztában vele, hogy hordozza a vírust, ha mégis valami kiütés jelentkezik a bőr felületén, az gyakran összetéveszthető bőrgombás fertőzéssel.

Az ajakherpesz tünetei:

  • az ajkak környékén jelentkező hólyagos, fájdalmas kitüremkedések
  • viszkető, égető érzés, főként amikor kitörni készül a herpesz
  • ha a nemi szerveken jelenik meg, hólyagos kitüremkedést képez, de ha ez előfordult, nagyon kicsi az esélye annak, hogy még egyszer megtörténik

A 2-es típusú nemi herpesz tünetei:

  • több fekélyes, hólyagos kitüremkedés is lehetséges a nemi szerveken, vagy környékükön
  • láz
  • fájdalom
  • megduzzadt nyirokmirigyek
  • bizsergő érzés a lábakban

Az STD teszt nem mindig megbízható

Ez a teszt nem annyira megbízható, ezért ma már az úgynevezett PCR teszttel dolgoznak az orvosok, ami egy antigén vizsgálatot jelent, ami vérvételt igényel.

WHO adatai szerint több nő szenved a 2-es típusú nemi herpeszben, mint férfi. 2012-ben 267 millió női, és 150 millió férfi pácienst tartottak nyilván. Az ok egyszerű, a férfiak könnyebben át tudják adni a nőknek, mint a nők a férfiaknak. 10 százalék az esélye annak, hogy egy férfi megfertőz egy nőt a vírussal, ha nincs védekezés, 5 százalék az esélye annak, ha a nemi aktus során óvszert használ a pár, és 2,5 százalék az esélye annak, ha vírusellenes készítményt használnak. Fordított esetben, a védekezés nélküli aktus során 4 százalék az esély annak, hogy a nő fertőzi meg a férfit, 2 százalék az esély annak, ha óvszert használnak, és mindössze 1 százalék az esély annak, ha vírusellenes készítményt használnak.

Az állapotos, herpesszel küzdő nőket nőgyógyász külön kell kezelje, mivel a 2-es típusú herpesz növeli a vetélés esélyét.

Természetes kezelés

A herpeszes kiütések okozta tüneteket propolisszal lehet enyhíteni. Egy vizsgálat során 10 napon belül 30 emberből 24-nek javult az állapota. Az ajakherpeszre kiváló a körömvirág kenőcs, de a lizin és C-vitamin magas dózisa is jó megoldás lehet a kezelésre.

betöltés...