Bizalmat szeretnél a párkapcsolatban? Íme 9 lépés, hogy megteremthesd!

A bizalom fontos dolog. Ez az alapja a szabad, gátlásoktól mentes, virágzó, kitárulkozó szerelemnek. Valamint a békés, nyugodt párkapcsolatoknak is, melyekben a felek meghallgatottnak, támogatottnak érezhetik magukat, szemrehányások és ítélkezések nélkül.

Az élet több más területén is kulcsjátékos a bizalom. Az alábbiakban viszont arról olvashatsz, miként építheted ki a szerelmi életedben. 9 lépést kell követned.

1. A bizalom abban, aki vagy és amit mondani szeretnél egyaránt fontos a partnerednek – ez rólad és az önméltóságodról szól. Bízol abban, hogy méltó vagy? Legtöbben hajlamosak a partnerüket jobbnak, értékesebbnek látni önmaguknál, emiatt úgy érzik, folyton bizonyítaniuk kell, fel kell zárkózzanak hozzá. Ameddig te is úgy érzed, a párod fölötted áll, lehetetlen bizalomról beszélni. Ahhoz, hogy bizalmat tudjatok kiépíteni egymás között, be kell látnotok, hogy egyenlő szinten, egyformán értékesek vagytok.

2. Mondd el a gondjaidat, és kérd meg rá a partneredet is – megtippelheted, hogy kinek mi fáj, de addig nem tudhatod biztosra, amíg meg nem nyílsz előtte és meghallgatod, illetve kiadod magadból, ami bánt. A tény, hogy kimondod a szükségleteidet, elvárásaidat, bizalmat gerjeszt a párkapcsolatokban. Ha meghallgatnak és te is meghallgatsz másokat, bensőségesebb viszony, erősebb kötelék alakul ki közöttetek.

3. Töltsetek el minőségi időt egymással – a TV előtt fogyasztod el a vacsorát? A mobilod sosem halkítod le (még szeretkezés közben sem)? Ritkán kirándultok, kalandoztok együtt? Ideje felrázni a dolgokat és szentelni egymásnak kis minőségi együttlétet. Hangolódjatok egymásra, figyeljetek a másikra, lépjetek egymással kapcsolatba! Ha igazán időt szakíttok egymásra, újból feltámad az érdeklődésetek a másik iránt, így erősíthetitek a bizalmat, a kapcsolatot kettőtök között.

4. Képzeljétek el az ideális jövőt együtt – jó móka lesz, ha ti is kipróbáljátok. Vessétek papírra néhány mondatban, milyennek látjátok a tökéletes életet. Hogyan szeretnétek felkelni minden reggel? Miként látjátok magatokat 5, 10, 20 év múlva? Mit tesztek a móka és az öröm kedvéért? Hogyan képzeled el az életed fizikai oldalát (például otthont, utazásokat, hobbit, baráti kört)? A tény, hogy együtt képzelitek ezt el, sokat nyom a latban.

5. Vizsgáljátok meg egymás értékrendszerét – írjátok le a 3 legfontosabb értéket, ami számít nektek az életben. Megegyeznek? Azaz, ugyanazokra az elvekre építitek az életeteket? Vannak közös elemek, melyek segítenek a jó döntést meghoznotok az életben? Még akkor is, ha a nézeteitek nem egyeznek 100\%-ban, jó szembesülni a másik fél értékeivel, hiszen így jobban megérthetitek egymás tetteit, ítéleteit.

6. Add meg neki a szükséges teret – a bizalmat nem lehet kierőszakolni. Idő kell hozzá, míg kialakul, majd gondosan ápolni kell. Biztosítani egymásnak a szükséges magánszférát segít abban, hogy szembesülni tudjatok önmagatokkal és kitelhessetek. Továbbá csak így ébredhettek rá, mennyire hiányzik a másik személye és társasága. Add meg neki a lehetőséget, hogy visszajöjjön hozzád. A szabadon kapott és adott szeretetnél nincs is szebb dolog a világon.

7. Sose vegyétek egymást késznek – tedd rendszeressé, hogy felméred, mit szeretsz a partneredben, és mi az, amit egymásért már megtettetek/együtt elértetek. Ebben a rohanó világban sokkal könnyebb észrevenni, mit vétett a másik, mit nem tett meg, illetve mire lenne képes. De ideje lenne azt is meglátni, ami működik közöttetek és amit a párod tökéletesen csinál. Mondd el neki is! A dicséret a kulcsa a bizalomnak és az egymás iránti tiszteletnek.

8. Merjétek felhozni a pénz-témát, illetve bármit, ami kényelmetlen – a párok általában feszélyezve érzik magukat, ha a pénz kerül szóba, ugyanis a nehézségeket juttatja eszükbe, és sokszor nézeteltérések is származnak belőle. Ennek ellenére, a pénz valódi és alkuk sorozatának tárgyát képezi. Ameddig erről nem beszéltek, tisztázatlan marad a kapcsolatotok. Így nagyon nehéz bízni egymásban, főleg hogy a pénz a biztonság és a szabadság – az élet két alapvető tényezőjének az eszköze. Ha egy véleményen vagytok a pénzt illetően, sokkal könnyebb lesz előrelépnetek és egyazon célokért küzdenetek.

9. Tudd, mikor kell lépned – nem a legokosabb dolog meghátrálni és lelépni, hiszen a cél az, hogy működjön a dolog. De be kell látni, vannak alkalmak, amikor tényleg ez a megoldás. Ha sokáig kínzod magad egy boldogtalan, szívszaggató kapcsolatban, elveszítheted a bizalmad önmagadban, és valószínűleg a következő kapcsolataidban is kételkedni fogsz. Érdemes mindig őszinte lenned önmagadhoz, hogy ténylegesen vakon bízol a melletted lévő személyben? És ez nem a fejednek, hanem inkább a szívednek szól.

betöltés...