9 furcsa tény a szemöldökről – Nem is tudtam, hogy ez az eredeti funkciója

Azt tudjuk, hogy a szemöldök mennyire meghatározza az arcunkat: keretet ad neki, kiegészíti és nélküle inkább egy űrlényre hasonlítanánk, mint emberi lényre. Ellenben azt kevesen tudják, mi is az eredeti funkciója, hány szálból áll, és miért fontos az arcfelismerésben.

Az eredeti funkció

Evolúciós kutatók szerint a szemöldök egyértelműen a szemek védelmét szolgálja. Míg a szempilla a portól és az egyéb szennyeződésektől védi a szemgolyót, addig a szemöldök a nedvesség (eső vagy izzadtság) szembe jutását hivatott meggátolni.

Tucatnyi szál

A túlszedett és a természetesen dús szemöldök is divatos volt, ám azt sokan nem tudják, hogy egy átlagos szemöldök legalább 250 szálból áll. A dúsabb szőrzettel rendelkező, soha nem kozmetikázott személyeknél akár 1100 szálból is állhat a szemöldök.

Most a természetesen dús hódít

A szálak élettartalma

A szemöldökszőr átlagos élettartama 4 hónap, majd kihullik a szál és új nő a helyére. Persze ez az időtartam kapcsolatban áll a növekedés gyorsaságával is, hisz a test leglassabban növő szőre a szemöldök, ami megakadályozza, hogy a szembe lógjanak a szálacskák.

Fontos az arcfelismerésben

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a szemöldök fontosabb szerepet tölt be az arcfelismerés folyamata során, mint maguk a szemek. Kísérletek során nehezebben azonosították a képen szereplőket a tesztalanyok, ha a szemöldök volt leretusálva a képekről, mint a szemek.

Evolúciós előny

Egyedül az embereknél figyelhető meg, hogy a szemöldök közvetlen környezete szőrtelen. Ez egyfajta evolúciós előnyt szolgáltat számunkra, hiszen így könnyebb felismerni társaink reakcióját és érzelmeit.

A szemöldökünk nem tud hazudni – mindig az igazi érzelmeinket tükrözi

Eltérő szépségtrendek

Most a természetes, finoman szedett ívek a divatosak, de nemrég még a vékony vonalak hódítottak. A reneszánsz idején Firenzében a teljesen borotvált szemöldök volt a divat, míg a 18. századi Amerikában a szürke egérszőrrel megtoldott dús bozont számított kívánatosnak.

Többet ér, mint egy mosoly

Míg a mosolygáshoz 17 izmot mozgatunk meg, addig a sokkal árnyaltabb érzelmek közvetítésére szolgáló szemöldök ráncolásához 43-at.

A világ leghosszabb szála

2008-ban megdőlt a világ leghosszabb szemöldök-szőrszálának rekordja, hisz a japán Toshie Kawakami 15.1 cm hosszúságú szőrével új csúcsot állított fel.

A világ leghosszabb szemöldöke több, mint 15 centi hosszú

Tiltás és szőr

2007-ben Iránban betiltották a szemöldök korrekcióját és szedését a férfiak számára.

betöltés...