12 tény kutyákról, amit valószínűleg nem tudtál

Ha azt hiszed, te aztán tényleg mindent tudsz a kutyákról, gondold át újra a dolgot! Bár a kutyák már nagyon régóta velünk élnek, mégis hallhatunk még róluk új információkat. Például azt tudtad, hogy a kutya orra nem csak szaglásra való, de annyira multifunkcionális, hogy nevezhetnénk akár egy beépített mini-számítógépnek is?

1. A kutyák nem a farkasoktól származnak

Hiszed vagy nem, a mai farkasok nem a kutyák ősei. A kutyák egy teljesen más fajtól származnak, ami évezredekkel ezelőtt kihalt. Az Amerikában és Európában ma élő farkasok csak nagyon távoli rokonai a kutyáknak, annak ellenére, hogy a DNS-ük 99\%-ban azonos.

2. Méretben és formában is bajnokok

A tenyésztés következtében napjainkban már rengeteg különböző kutyafajta létezik, melyek színükben, formájukban, méretükben és fizikai jellemzőjükben is nagyban különböznek egymástól. A kutyáknak több fajtája létezik, mint bármely más emlősnek, legyen az háziasított vagy vadon élő. Több mint 400 kutyafajta van a világon, és ez csak becslés, hiszen a mesterséges szelekció miatt ez a szám egyre nő.
Ennek a sokféleségnek azonban van egy határa. Az összes kutya fiziológiájának – kezdve a csivavától egészen a német dogig – alapja az ősi farkas fiziológiája.

3. Van egy második orruk

Ez a vomeronazális vagy Jacobson-szerv, egy járulékos szaglószerv, amely nem azokat az átlagos szagokat érzékeli, mint a mi orrunk. A kutyáknak tehát két orruk van, egy érzékeny és egy szuperérzékeny.

4. Minden kutya orrlenyomata egyedi

A kutyák orrlenyomata éppen olyan egyedi, mint az emberek ujjlenyomata, tehát ez alapján azonosíthatjuk őket. Nincs két kutya egyforma orrlenyomattal. Kanadában 1938 óta használják az orrlenyomatot a kutyák azonosítására.

5. Néha betegnek tettetik magukat, csakhogy figyeljünk rájuk

Sok gazdi állítja, a kedvencük megtanulta betegnek vagy sérültnek tettetni magát, hogy több figyelmet kapjon. Az biztos, hogy nagyon gyorsan tanulnak.

6. Felismerik a színeket

Sok éven át úgy hitték, hogy a kutyák fekete-fehérben látják a világot. Valójában azonban képesek megkülönböztetni egyes színeket, bár közel sem annyit, mint mi, emberek. Látják a zöldet, a sárgát és a kéket, de a pirosat nem, azt sötét szürkeként érzékelik.

7. Tudnak mosolyogni

A kutyák mosolyognak, de nem mindig ugyanolyan okból, mint mi. A kutyák azért mosolyognak, hogy megszeretgessük őket. De a mosoly nem mindig jelenti, hogy a kutya boldog, lehet akár ideges is. Mindenesetre nagyon cukin néznek ki ilyenkor.

8. Csak akkor alszanak a hasukkal felfelé, ha biztonságban érzik magukat

A háziállatok gyakran alszanak a hasukkal felfelé, márpedig ez egy nagyon kiszolgáltatott testhelyzet. Még a háziasított kutyák sem tesznek ilyet, ha nem érzik magukat teljes biztonságban. Ha a te kutyádnak sem szokása, ne aggódj, nem azt jelenti, hogy fél a jelenlétedben. Lehet, hogy egyszerűen nem ez a legkényelmesebb póz a számára.

9. Nincs bűntudatuk

Sok gazdi szentül hiszi, hogy a kutyája tudja, mikor követett el rosszaságot. De a tudósok szerint ez csupán pillanatnyi reakció az ember gesztusaira és viselkedésére. A bűntudat nagyon összetett érzelem, a kutya egyszerűen csak fél attól, hogy bajba kerül. Egy bizonyos idő után egyszerűen megtanulja, hogy mikor vegye elő a bocsánatkérő nézését, hogy megenyhítse a gazdi szívét.

10. Az ember megváltoztatta a fejlődésüket

Tudósok szerint az ember akaratlanul fejlesztette ki a Williams-szindrómának nevezett állapotot a kutyáknál. A kutyák a GTF2I és GTF2IRD1 gének variációiban különböznek a farkasoktól. Ezek a különbözőségek eredményezik a kutyák barátságosságát, és valószínűleg ezek miatt jóval társaságkedvelőbbek a kutyák, mint a farkasok.

11. Ösztönösen keresik a kapcsolatot az emberrel

A kiskutyának azt súgják az ösztönei, hogy a túlélés legjobb módja az, ha egy ember – többnyire a gazdi – közelségében marad. Ezért van az, hogy a legtöbb kutya nagyon nyugtalannak érzi magát, mikor egyedül marad otthon. Ilyenkor azt hiszik, hogy örökre elhagyták őket, és többé senki sem fog róluk gondoskodni.

12. Nagyon kötődnek az emberhez

Sok emlős képes érzelmeket átélni, mint a szeretet, a félelem vagy a szorongás, de a kutyák több mindent éreznek, mint bármely más állat. Képesek érzékelni azt is, hogy mi, emberek milyen lelkiállapotban vagyunk. Ezt a testbeszédünkből és a hangszínünkből szűrik le.

BÓNUSZ: Akiknek kutyájuk van, jobban alszanak

A kutyatulajdonosok örülni fognak ennek a kutatási eredménynek: Úgy tűnik, ha hagyod, hogy a kutyád veled aludjon egy szobában, te is jobban fogsz aludni. Ugyanakkor, beengedni az ágyadba nem biztos, hogy jó ötlet.

betöltés...