Ezekből a testi tünetekből tudod, hogy magnéziumhiányod van!

A magnézium egy életbevágóan fontos ásványi anyag, amelynek óriási szerepe van abban, hogy valaki mennyire képes koncentrálni, milyen állapotban vannak az izmai, a szíve, az idegrendszere. Ha a szervezet magnéziumhiánnyal küzd, akkor jelzéseket küld, hogy minél előbb méltóztassunk pótolni ezt a fontos nyomelemet.

Magnéziumtartalmú élelmiszerek

Az olajos magvakban találunk sok magnéziumot, de halakban, a zöld színű gyümölcsökben, zöldségekben, a banánban, avokádóban, kakaóban, borsikafűben, bazsalikomban és korianderben is számottevő mennyiségű magnézium van.

Korosztályokra lebontva, naponta a következő adagnyi magnéziumra lenne szüksége az emberi szervezetnek:

– 0-6 hónap: 30 mg

– 7-12 hónap: 75 mg

– 1-3 év: 80 mg

– 4-8 év: 130 mg

– 9-13 év: 240 mg

– 14-18 év: 410 mg a fiúknak, 360 mg a lányoknak

– 19-30 év: 400 mg a férfiaknak, 310 mg a nőknek

– 31-50 év: 420 mg a férfiaknak, 320 mg a nőknek

– 51 év felett is 420 mg a férfiaknak, 320 mg a nőknek

Tünetek, amelyek magnéziumhiányra utalnak:

– ingerlékenység, idegesség

– álmatlanság, vagy nyugtalan alvás

– depresszió

– fejfájás

– émelygés, szédülés

– koncentráció zavar

– fájó végtagok, főként a vállak esetében, de a hát is sokszor megfájdul

– izomrángások a szem és a száj környékén

Azok a személyek, akik magnéziumhiányban szenvednek, gyakran arról panaszkodnak, hogy az ujjaikban, a karjaikban azt érzik, mintha ezer hangya masírozna végig, és az izmaik is gyakran fájnak, ha meg kell emelniük a kezüket, karjukat.

A szívritmusra is hatással van a kevés magnézium, hiszen azoknak, akiknek nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség az említett ásványi anyagból, előbb vagy utóbb szívritmuszavarral szembesülhetnek. A krónikus szívbetegségekkel küzdőknek az orvosok kötelező módon magnéziumkúrát írnak elő.

A terhesség és menstruációs időszak alatt erős méhösszehúzódások alakulhatnak ki azoknál a nőknél, akik magnéziumhiányban szenvednek. Ők a leggyakrabban émelygésre, hányingerre panaszkodnak, de hasmenés és gyomorgörcsök is jelentkezhetnek. Itt is pótolni kell, minél gyorsabban a magnéziumot.

Ami a lábakat illeti, magnéziumhiány esetén itt is jelentkezhet a hangyamasírozás érzése, főként a lábfejen, a lábujjak és a lábszár fájdalmas lüktetése, főként az éjszaka közepén, vagy fizikai megterhelés esetén.

betöltés...