Ilyen a japán gyerekek menzája – Elképesztő hogyan zajlik az ebédszünet Japánban!

Japán sok mindenben egyedülálló elképzeléseit követi és nem áll be a sorba, nem követi a világban elterjedt hagyományokat. Ennek a mentalitásnak köszönhető, hogy a gyerekek sem sorban állással töltik az ebédidőt.

A magyarországi menza fényévekre van a japántól. Mindenki jól ismeri a sorban állást, a hangos és zajos, nyomott ételszagú étkezőben, ahol a legtöbbször mogorva konyhás nénik (nagy ritkán bácsik) kiosztják az egy gyermeknek járó adagot – saját belátásuk szerint megszabva, hogy mennyi az egy adag.

A távoli szigetország már régen továbblépett és nem ezt az ódivatú rendszert alkalmazzák általános iskoláikban.

Az alábbi videóból rengetegek tanulhatnánk mi magyarok, hogy hogyan változtathatnánk az ebédet egy kellemes és pozitív eseménnyé a gyermekek számára. Japánban a nagy rohanás helyett az ebédidő 45 perces, mivel szerintük ez a szakasza a napnak legalább olyan fontos, mint egy matek vagy irodalom óra. Ők úgy gondolják, hogy az ebéd alatt is ugyanúgy tanul és fejlődik a gyermek, mint a tanórák alatt, s ezt a folyamatot épp ezért támogatni kell.
Fontossága miatt a kicsik készülnek is az ebédre, otthonról saját evőpálcát, fogkefét, fogmosó poharat és szalvétát visznek az iskolába.

A videóban szereplő iskolának saját veteményese is van, ahol a felsőbb évesek zöldségeket termesztenek és az általuk így termelt növények ezután az ebédjük részét képezik. Többek között ez is garantálja, hogy a diákok ebédje friss és egészséges alapanyagokból készül el.

A japán és a magyar ebéd közötti eltérés magva pedig a következő: az osztályokban fogyasztják el a tanulók az ebédjüket. A konyhán megfőtt ételt kiadagolják a diákoknak és az osztályok saját kocsijára teszik. A termekben eközben a diákok a 4. óra után előkészülnek a főétkezéshez: kezet mosnak, terítenek, felveszik a köpenyt, eközben az ebédfelelősök megkérdezik, hogy van e beteg a teremben, ellenőrzik, hogy mindenki megfelelően átöltözött-e. Ezután kézfertőtlenítés következik és a felelősök a tanárral közösen elmennek az osztály számára összekészített ebédes kocsiért. A felelősök dolga ezután az ebéd kiosztása az osztálynak, majd közösen, tanárukkal (aki közöttük ül) együtt nekiállnak az étkezésnek.

Az egész folyamatot az udvariasság és a tudatosság jellemzi, a gyerekek tisztelettudóan és precízen hajtják végre a folyamatot, s annak ellenére, hogy minden előre el van tervezve látszik rajtuk, hogy élvezik azt, amit csinálnak és talán ez a legfontosabb és ez a legnagyobb különbség a magyar menzákhoz képest. Japánban az ebéd móka és tanulás egyben!

betöltés...