Mennyi időbe telik az egyes ételek megemésztése, és miért fontos ezt tudni

Az emésztés nagyban befolyásolja, hogy hogyan tudunk fogyni. Amint azt már sokszor hallhattuk, azok vagyunk, amit megeszünk. Természetesen az emésztés pontos ideje függ az egészségi állapottól, az anyagcserétől, az életkortól, de általánosságban egyes ételekről elmondható, hogy villámgyorsan áthaladnak az emésztőrendszeren, míg vannak olyanok, amik jóval több időt töltenek ott.

Ha leegyszerűsítjük a dolgot, az emésztés ideje az az idő, ami alatt az elfogyasztott étel apró részecskékre bomlik, melyek áthaladnak az emésztőrendszeren, és a véráramba kerülnek. A fogyás szempontjából és a már elért súly megtartása miatt is fontos tudni az egyes ételek emésztési idejét.

Gyorsan emészthető ételek

Ha többségében ilyen ételeket fogyasztasz, könnyen előfordulhat, hogy a kelleténél jóval többet eszel, mivel nem sokkal evés után az étel áthalad a testeden, és újra éhesnek fogod érezni magad. Ezek az ételek gyorsan megemelik az energiaszintet, más szóval a vércukorszint hirtelen megugrik tőlük. Az energiaszint megnövekedése jó dolognak tűnhet, de ha a testedet elárasztja a glükóz, és nem használod fel, zsírrá alakul át.

Lassan emészthető ételek

Ezek az élelmiszerek jóval lassabban emelik meg a vércukorszintet, ezért kiegyensúlyozottabban biztosítják az energiát. De ha csak lassan emésztődő ételeket eszel, az emésztőrendszered folyamatosan a maximumon dolgozik, ez pedig az egész szervezetet megviseli.

A szakértők nem javasolják, hogy egy étkezés alkalmával együtt fogyasszuk a gyorsan és lassan emésztődő ételeket, valamint hogy lassan emésztődő ételek után rögtön ne együnk gyorsan emésztődőket, mivel az emésztést a szervezet még nem fejezte be, így túlterhelhetjük a gyomrunkat.

A legjobb időpont az eltérő idő alatt megemésztődő ételek fogyasztására az ebéd, mikor az emésztőrendszer a legaktívabb. A reggeli és a vacsora legyen egyszerű, és elsősorban gyorsan emésztődő ételeket tartalmazzon, így reggeli után feltöltődünk energiával, éjjel pedig a testünknek nem kell az emésztéssel foglalkoznia.

1. Víz

Azonnal a belekbe kerül.

2. Zöldség- és gyümölcslevek

15-20 perc alatt emésztjük meg őket.

3. Nyers zöldségek

Megemésztésük ideje 30-40 perc.

4. Főtt zöldségek

40 perc alatt emésztődnek meg.

5. Hal

Megemésztésük 45-60 percet vesz igénybe.

6. Saláta olajjal

1 óra alatt emésztjük meg.

7. Keményítő tartalmú zöldségek

Megemésztésük 1,5-2 óráig tart.

8. Gabonafélék (rizs, quinoa, hajdina)

2 óra alatt emésztjük meg őket.

9. Tejtermékek

Megemésztésük ideje 2 óra.

10. Diófélék

3 óra alatt emésztjük meg őket.

11. Csirke

1,5-2 órába telik megemészteni.

12. Marhahús

Megemésztése 3 órát igényel.

13. Birkahús

Szervezetünk 4 órán át emészti.

14. Sertéshús

5 órán át folyik a megemésztése.

betöltés...