Ezzel az egyszerű módszerrel a gyerek pillanatok alatt megtanulhatja a szorzótáblát!

A szorzótábla megtanulása akkor megy a legkönnyebben, ha a gyerek logikusan felfogja, hogy mi történik, ha összeszorozzuk a számokat. 

Ennek ellenére a tapasztalat azt mutatja, hogy az iskolások többsége egyre nehezebben birkózik meg ezzel a feladattal, mert a mai gyerekek az iskolában nem azt tanulják meg, hogy miként kell gondolkodni, hanem, hogy rengeteg adatot hogyan tudjanak visszamondani, és ez még a matematikára is érvényes.

Az elemi osztályokban nagyon fontos lenne, hogy a diákok logikus gondolkodását fejlesszék. És ha már matematika, nagyon fontos, hogy a gyerekek például a szorzótáblát ne magolják be, hanem megértsék.

Ebben segít a Pitagorasz táblázat, amely az alábbi ábrán is látható.

Itt csak számok vannak oszlopokba, sorokba rendezve, nincs konkrétan leírva, hogy 3×5 = 15, mégis működik a rendszer. A táblázat egyszerűen felkelti a gyerekek érdeklődését a számok iránt, és gondolkodásra serkenti őket, mivel rájönnek az összefüggésekre, így a kisdiákok gyakorlatilag játszva sajátítják el a szorzótáblát. Sőt, még a geometriai elemeket is meg lehet mutatni a gyerekeknek, ahogyan a piros vonallal kihúzott ábrán is megjelenik a téglalap.

Természetesen sokat segít a szülői hozzáállás is, hiszen ha együtt fedezzük fel a gyerkőccel a számok birodalmát, még inkább rákap a matematika ízére a kis tanonc.

betöltés...