10 veszélyes dolog, amit valószínűleg te is csinálsz az autóban

Napi rendszerességgel követünk el figyelmetlenségeket vezetés közben vagy akár utasként az autóban. A leggyakoribb hiba, hogy szeleburdi módon vezetünk, közben használjuk a telefonunkat, netán alkohol fogyasztása után ülünk a volán mögé. Évente 1,3 millió ember hal meg autóbalesetben. Ez óriási szám és intő jel.
Most olyan dolgokat gyűjtöttünk össze, amikre jobb figyelni autózás közben, hogy csökkenthesd a balesetveszélyt.

10. A rádióval együtt énekelsz

Gyakran kapod magad azon, hogy énekelsz, miközben a rádió a kedvenc számodat játssza? Bár nem hangzik veszélyesnek, mégsem jó dolog. Ha a zenére figyelsz, könnyen magával ragadhat, aminek következtében érzelmesebbé, izgatottabbá, dekoncentráltabbá válsz.

Éppen ezért nem tanácsos az autóban énekelni, főleg, ha közben időnként be is csukod a szemed. Ha csak a másodperc töredékéig vagy figyelmetlen, már az is elég, hogy baj legyen.

9. Fülhallgatót használsz

Ha így teszel, nem fogod meghallani a forgalom zaját, ezzel pedig veszélybe sodrod magad és a veled egy autóban utazókat. Ha zenét hallgatsz a fülhallgatón keresztül, könnyen el is álmosodhatsz.

8. Magassarkút viselsz

Még akkor is, ha egy puccos eseményre indulsz, érdemes bekészíteni egy lapos talpú, kényelmes cipőt a kocsiba, amit vezetés közben felvehetsz. A magas sarkak beszorulhatnak a padló és a pedálok közé, ez pedig könnyen balesethez vezethet. Nem beszélve arról, hogy magassarkúban vezetni nem a legkényelmesebb.

7. A műszerfalra teszed a lábad

Ha utasként vagy az autóban, és gyakran teszed a lábad a műszerfalra, a következőkről mindenképpen tudnod kell. Az internetre is felkerült és vírusszerűen terjedt egy ilyen baleset, amiből láthatod, mit kockáztatsz ezzel a szokásoddal.

Baleset során az az utas sérül meg a legsúlyosabban, aki ilyen pozícióban ül az autóban. Ennek oka, hogy mikor a légzsákok nagy erővel kinyílnak, a lábaidat visszafordítják az arcod felé, ez pedig szörnyű sérüléseket tud okozni. Ebben a testhelyzetben nehezebben tudod kontrollálni is a testedet, így még arra is csökken az esélyed, hogy megvédd magad.

6. Alszol a sofőr mellett

Azt tervezed, hogy szundikálsz egyet a sofőr mellett? Rossz ötlet! Talán te is hallottál arról a tudományos tényről, hogy ha ásító embert látsz, te is ásítani fogsz. Jürgen Zulley alváskutató és egyetemi professzor szerint a szundikáló utasok, főleg, ha a sofőr mellett ülnek, magát a sofőrt is elálmosítják.

Az utasnak tehát ébren kell maradnia, és feladata az is, hogy a sofőrt figyelje, nehogy elaludjon.

5. Telefonálsz vagy üzenetet írsz

Ne telefonálj, és ne üzengess vezetés közben! Ezt az általános szabályt mindannyiunknak követnünk kell. A telefon használata elvonja a sofőr figyelmét, és nagyon könnyen balesethez vezet. A sofőrnek a vezetésre kell koncentrálnia, és nem a telefonját kell nézegetnie.

Ma már vannak olyan eszközök a telefonáláshoz, amiket kézbe sem kell venned, de semmi garancia arra, hogy ezek nem terelik el a figyelmedet. Tanulmányok szerint a telefon használata miatt a sofőr kevésbé látja be az utat és lassul a reakcióideje is.

4. Az autó nem öltöző

Egyesek, mikor rohanásban vannak, gond nélkül átöltöznek vezetés közben. Ez viszont igen veszélyes. Képzeld el, hogy a fejeden húzkodod át a trikót, vagy lehajolsz, hogy felhúzd a zoknid, aztán gondolj bele abba, mi történhet egyetlen pillanat alatt.

Sokan tartanak a kocsiban ruhákat is, hogy ha fáznak, fel tudják venni őket. Inkább húzd fel az ablakot vagy variálj a klímával, mintsem menet közben öltözködj.

3. Állatok a kocsiban

Az állatod a családtagod is, de ennek kifejezésére nem a legjobb hely az autó. Soha ne engedd, hogy a kutyád az öledbe üljön, miközben vezetsz. Ha a jobb első ülésen utazik, légy biztos benne, hogy megtanulta, hogy nem ugrál menet közben.

Nagy az esélye, hogy ha a kocsiban állatot viszel, az valamennyi időre elvonja a figyelmedet a vezetéstől. Az állatok kiszámíthatatlanok, ezért nem ajánlott őket magaddal vinni az autóban.

2. A térdeddel vagy a könyököddel kormányzol

Ha mindkét kezed tele van vezetés közben, a térdedet vagy a könyöködet használod helyettük. Mondani sem kell, hogy ez mennyire veszélyes. Kormányzáshoz semmi mást nem használhatsz a két kezeden kívül, a kezeidet folyamatosan a kormányon kell tartanod.

1. Olvasol

Még az sms-ezés is jobb annál, mintha könyvet olvasnál a kocsiban. Míg az előbbi csak néhány másodpercre foglal le, addig a könyvet nem bírod letenni, mély gondolatokat és érzelmeket ébreszt benned, muszáj rá koncentrálnod. Semmi sem rosszabb annál, mint mikor alig várod, hogy autóba ülj, hogy folytathasd a kedvenc regényedet.

Az utazási betegség is nagyban összefügg a mozgás közben való olvasással, ezért sem érdemes autózás közben könyvet venni a kezedbe. Ha még mindig nem tudtunk volna meggyőzni, azt is vedd figyelembe, hogy az olvasástól gyorsan el is álmosodsz.

betöltés...