Te is rágod a körmöd? Nagyon különleges tulajdonságra utal

Más vagy, mint az átlag.

Népszerű szokás a körömrágás

A legtöbb emberre jellemző valamilyen apró kis hóbort, pótcselekvés, amit bizonyos helyzetekben csinál. Sokan a hajukat csavargatják, mások dobolnak a lábukkal, de a “legnépszerűbbnek” mégis a körömrágást mondanánk.

Nem túl higiénikus heppről van szó, hiszen baktériumok ezreit juttathatjuk közben a szánkba, illetve gyengíthetjük vele a fogainkat, körmeinket, ennek ellenére – hasonlóan a többi rossz szokáshoz- nem lehet egykönnyen felhagyni vele.

A körömrágás oka egyénenként változhat. A legtöbbek idegességükben hozzák működésbe a fogaikat, mások unalmukban, esetleg akkor, ha zavarban vannak valami miatt. Bárhogy is legyen, szakértők állítják, gusztustalansága ellenére a körömrágás arra utalhat, hogy az illető különleges, más, mint az átlag. De miért?

A perfekcionisták rágják a körmüket

Kutatások szerint a perfekcionistákra jellemző leginkább a körömrágás. A perfekcionizmus a tökéletességre való törekvést jelenti, olyan emberekre használjuk a kifejezést, akik csak akkor vannak megelégedve saját magukkal, ha 100\%-osan teljesítenek. Sokkal keményebben dolgoznak, mint bárki más, és állandóan valami új és magasabb cél lebeg a szemük előtt, amit el kell érniük.

De mi köze a körömrágásnak a perfekcionizmushoz? Vizsgálatokból kiderült, hogy a perfekcionisták gyakran végezek ismétlődő (pót)cselekvéseket, mert soha nem tudnak nyugton lenni, mindig jár az agyuk valamin, illetve így dolgozzák fel a kudarcot vagy az attól való félelmet.

Egy kutatás során 48 embert figyeltek meg, 24-en régóta rágták a körmüket. A tesztek során kiderült, hogy a csoport körömrágós fele hajlamos túltervezni az életét, túlhajtani magát és azonnal frusztrációt érezni, ha nincs mit csinálnia. A szakemberek rájöttek arra is, hogy a körömrágás valamilyen szinten nyugtatja őket, a segítségével kiadhatják a bennük lévő feszültséget. A harmónia persze nem tart sokáig, ezért veszik újra meg újra a szájukba a körmeiket.

Előny és hátrány is lehet

A perkecionizmus egyébként kétértelmű szó, fel lehet fogni pozitív és negatív értelemben is, ha úgy tetszik, előnyként és hátrányként is – pont ettől olyan különleges. A pozitív perfekcionisták teljesítményorientáltak, vagyis meg akarják nyerni a versenyt, míg a negatív perfekcionistrák kudarcorientáltak, ami azt jelenti, hogy nem akarják elveszíteni a versenyt. Ez azért hatalmas különbség, mert meghatározza, hogyan viszonyulnak a feladatokhoz, a visszautasításokhoz, a sikertelenséghez. Előbbi esetben a perfekcionizmus a fejlődésük kulcsa lehet, utóbbi esetben viszont gátolhatja és visszaránthatja őket.

A perfekcionisták egyéb személyiségjegyei:

  • nagyon fekete-fehéren gondolkodsz, számodra csak jó vagy rossz létezik
  • kemény vagy önmagadhoz
  • nem vagy túl érzelmes
  • kevés barátod van
  • sokat foglalkozol a megjelenéseddel
betöltés...