11 durva dolog az alvásról, amit eddig nem tudtál

Imádsz aludni és amennyire sokat lehet, gyakorlod is ezt a szinte már hobbidnak számító dolgot? De biztos nem tudsz mindent róla. Úgyhogy íme 11 őrült tény az alvásról!

01. Az ember az egyetlen emlős, amely képes késleltetni, vagy akár ki is hagyni egy alvást. Se a kutya, se a medve, se az oroszlán, sem pedig más emlős nem bír fent maradni csak azért, hogy még egyen, vagy valami más dolgot csináljon. Ha eljön az alvás ideje, kidőlnek és alszanak.

02. Újszülött babájuk miatt egy újdonsült kismama és kispapa 1055 órányi alvástól búcsúzhat el az első egy évben. Csak az érdekesség kedvéért 1055 óra körülbelül 44 teljes napot tenne ki.

03. A zajok akkor is megszakítják az alvási folyamatot, ha esetleg nem is kelünk fel rá. (Vagy legalábbis nem emlékszünk rá.) A két legnagyobb zavaró tényező tud lenni a minőségi alvásban például egy becsukódó ajtó, vagy a ház előtt, az utcán hangos motorzajjal elhaladó autó.

04. Az emberek nyitott szemmel is tudnak aludni. Bár ezt valójában csak szakember felügyelete mellett lehet megállapítani, hogy aki úgy tűnik, hogy nyitott szemmel alszik, az valóban alszik-e, nem csak azt mondja. De tény, hogy az ember igenis tud nyitott szemmel aludni.

05. Átlagosan hatszor kelünk fel egy éjszaka alatt. De általában nem is emlékszünk rá. Vagy legalábbis a legtöbbre.

06. A magasság árt a jó alvásnak. Vagyis minél magasabban vagyunk, annál rosszabbul alszunk. Jó, 13.200 láb feletti magasságról beszélünk, ahol az alacsonyabb oxigénszint miatti nehéz légzés rontja az alvásciklust, illetve nehezíti magát az elalvást is. De akkor sem árt ezt tudni.

07. A stressz létrehoz egy belső ébresztőórát. Biztos már veled is előfordult, hogy egy fontos értekezlet, találkozó vagy bármi más jelentős esemény napján már az ébresztőóra csörgése előtt felébredtél. Erről egy stresszhormon (adrenocorticotropin) tehet, aminek köszönhetően szerencsére legtöbbünk fontos napokon tutira nem tudna elaludni.

08. Az alváshiány hatására könnyebben berúgunk. Nem csak éhgyomorra, de alváshiányra is jobban üt az alkohol. Úgyhogy ha előző éjjel nem aludtad ki magad, ne igyál annyit, mint egyébként szoktál, mert messze nem fogod úgy bírni, mint máskor.

09. Az alkohol segít elaludni, de rontja az alvás minőségét. Sokan azért isznak meg egy-két pohárkával lefekvés előtt, hogy könnyebben elaludjanak. Ez lehet, hogy egy darabig beválik, de idővel egyrészt egyre többet kell inni a hatás elérése érdekében. Másrészt megfigyelhető, hogy másnap sokkal fáradtabban fogsz kelni, mert ez rontja alvás minőségét. Igyál helyette inkább egy pohár langyos tejet!

0. Az alvástól való rettegés egy létező betegség. Sajnos tényleg vannak olyanok, akik félnek az alvástól, de betegesen. Ezt általában visszatérő rémálmok, traumatikus események, vagy annak a hatására alakul ki, hogy valaki állandóan azon agyal, mit kellene alvás helyett csinálnia. Ez komoly! Aludni fontos, egészséges, elűzi a depressziót, megszépít és igenis mindenki megérdemel napi 8-9 óra alvást!

11. Vannak emberek, akik fekete-fehérben álmodnak. Ez jelenleg az emberek 12\%-át érinti. De ez akkor csökkent így le, amikor megjelentek a színes tévék. Azelőtt 75\% álmodott fekete-fehérben.

betöltés...