A 81 éves férfi utoljára ad különleges véréből, mellyel eddig 2,4 millió újszülött életét mentette meg

A múlt héten pénteken adott James Harrison utoljára vért. A most 81 éves ausztrál férfi hatvan éven keresztül minden héten beült a székbe, hogy vért adjon és ezzel 2,4 millió gyermek életét mentette meg.

James vérében ugyanis egy igen ritka Rh0(D)-immunoglobulin nevű anyag található. Ezzel az ellenanyaggal tudják kezelni az RH inkompatibilitást, írta a The Sydney Morning Herald.

Ez terhes nőknél fordulhat elő, és a magzat agykárosodásához vetéléshez illetve a magzat halálához is vezethet.

Senki sem tudja pontosan, miért pont James vérében találhatók ezek az antigének. Valószínűleg egy vérátömlesztés eredményeképpen, a férfin ugyanis 14 éves korában tüdőműtétet hajtottak végre és akkor 13 liter vért kapott egy donortól.

Néhány évvel később úgy döntött, ő is vért fog adni és ez 1954-ben volt. Abban az időben több Tízezer gyermek halt RH inkompatibilitás miatt.

Miután az orvosok felfedezték, hogy a férfi vérében jelen van az a bizonyos antigén, a csecsemők halálozási adatai már nem voltak annyira ijesztőek. A véréből kivont plazma segítségével az orvosok elkészítették az Anti-D nevű anyagot.

Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban 2,4 millió kisbaba életét mentették meg. A férfi unokája is közöttük volt.

James az elmúlt 60 éveben 1173 alkalommal adott vért. De az orvosok egy idő után úgy döntöttek, már itt az ideje nyugdíjba mennie. A véradás utolsó napját James nagyon szomorú napként élte meg. Egy hosszú utazás végére ért.

James utoljára adott azon a napon vért és olyan hölgyek vették őt körül, akiknek véradásával ő segített és megmentette gyermekeik életét.

Csak csodálni tudjuk James-et, micsoda fantasztikus adomány – ezzel több millió kisbaba életét mentette meg. A világ mindig is hálás marad ezért!

betöltés...