10 gyakori bőrápolási hiba, ami károsítja az arcbőrt

Tűnődtél már azon, hogy miért ugyanazokat a bőrápolási tippeket találod minden internetes oldalon vagy újságcikkben? Ennek nem az az oka, hogy a szerkesztőknek nincs fantáziájuk, sokkal inkább az, hogy az olvasók többsége nem követi az egyszerű tanácsokat, amiket javasolnak. Itt az idő, hogy felhagyj a drága, csodákat ígérő kozmetikumok vásárlásával, és az alapoktól újraértelmezd a bőrápolást!
A következő tippekkel szeretnénk megóvni téged a bőrápolás során leggyakrabban elkövetett hibáktól.

1. Túl gyakran váltogatod a bőrápoló kozmetikumaidat.

Nehéz ellenállni egy új arckrémnek vagy szérumnak, mikor a reklámokban megállás nélkül látod a szezon legújabb és legjobbnak kikiáltott termékeit, főleg, ha azok éppen akciósak is. Mégis jobban jársz, ha megpróbálsz nemet mondani rájuk, különösen akkor, ha a fürdőszobád polcán már rengeteg bőrápoló termék sorakozik.

Talán attól tartasz, hogy a bőröd már megszokta a régóta használt készítményeket, az újaktól pedig jobb hatást remélsz. Ebben hiába reménykedsz, mert a bőr nem tud hozzászokni ezekhez a termékekhez, az újak viszont allergiás reakciókat válthatnak ki belőle.

2. Naponta radírozod a bőrödet.

A bőrünk a mi segítségünk nélkül, magától is képes regenerálódni, mégis használunk bőrradírt, hogy felgyorsítsuk ezt a folyamatot. A bőrradír ugyan segíthet a bőr gyorsabb hámlásában, és tisztító hatása is van, de ha naponta használod, azt kockáztatod, hogy megsérül a bőröd védőrétege.

A bőrradír és a durva kefék használata nem a legjobb módja annak, hogy tisztán tartsd az arcodat. Helyettesítsd őket kémiai hámlasztással! Ehhez nem kell méregdrága kezeléseket igénybe venned a kozmetikai szalonokban, hiszen ma már otthon is elvégezheted az elhalt hámsejtek fájdalommentes eltávolítását.

3. Nem használsz sminklemosót.

Hogy leegyszerűsítsd az esti arctisztítási rutinodat, lehet, hogy a sminket és a nagyváros porát egy arctisztítóval vagy sima vízzel mosod le a bőrödről. Ha így teszel, néhány percet spórolsz, ugyanakkor a smink maradványai is ott maradnak az arcodon, elzárják a pórusokat, pattanást és fokozott faggyútermelést okoznak a bőrön.

Ezért arcmosás előtt jobb sminklemosót használni, pl. micellás vizet, tisztító olajat vagy balzsamot. Ezek nem holmi haszontalan termékek, amiket csak azért találtak ki, hogy kiürítsék a pénztárcádat. Szükséged van rájuk, ha a legjobbat szeretnéd a bőrödnek.

4. Ugyanazt a párnahuzatot használod 2 héten át.

Hiába mosod rendszeresen a hajad, és tisztítod meg lefekvés előtt az arcodat, ha a párnahuzatod tele van porral, hámsejttel – akár a párodéval is -, és a kedvenced szőrével. 2-3 nap után a párnahuzat tökéletes segítséget nyújt ahhoz, hogy az arcodon különböző problémák alakuljanak ki.

Ha reggel nem szeretnél pattanásokkal ébredni, kétnaponta cseréld a párnahuzatot! Még jobb, ha selyem huzatra váltasz. Ez nem csak a kiütésektől védi majd a bőrödet, de a ráncoktól is.

5. Nem használsz tonikot.

A tonik olyan arcápoló készítmény, mely helyreállítja a bőr pH értékét, és előkészíti egyéb műveletekre. Még egy átlagos hidratáló krém is hatékonyabban működik, ha tonik használata után kened fel. A tonikra kifejezetten szükség van olyan kezelések után, melyek nagy traumát jelentenek a bőrnek, mint pl. a kémiai hámlasztás.

Ha rendszeresen használod, kisebb eséllyel kell bajlódnod olyan bőrproblémákkal, mint a szárazság, az irritáció, a kiütések. Olyan tonikot válasz, amelyik nem tartalmaz alkoholt, különben pont az ellenkező hatást éred el vele.

6. Port használsz a zsír eltávolításához.

Mikor az arc folyamatosan fénylik – főleg nyáron -, és a mattító termékek sem segítenek, sokan a por állagú termékekhez nyúlnak, hogy megszüntessék a csillogást. Ezek nem hatékonyak hosszú időn keresztül, főként, ha nagyon meleg van, viszont a pórusokat eltömítik.

Ahelyett, hogy különböző por állagú termékekkel próbálnád meg elfedni a bőr zsírosságát, használj mattító kendőket. Ezeknek a hatása sem tart örökké, de felitatják a felesleges zsírt anélkül, hogy bármit ott hagynának a bőrön.

7. Sminkelés előtt szeded ki a szemöldöködet.

Ha felfedezel 1-1 nem odavaló szőrszálat a szemöldökön vagy a felső ajkadon, hagyd úgy estig. Valószínűleg rajtad kívül senkinek sem fog szemet szúrni, de ha kihúzod, a pirosság és az irritáció mindenki számára feltűnő lesz, hiába is próbálod több réteg alapozóval eltakarni.

A szemöldöködet legalább 2 órával sminkelés vagy krém használata előtt szedd ki.

8. Arcot mosol zuhanyzás előtt.

Természetesen bármikor megmoshatod az arcodat, de a legjobb, ha tusolás után egy kevés arctisztítóval újra megmosod. A samponok és balzsamok gyakran tartalmaznak szilikont, parabéneket és más kémiai összetevőket, melyektől a haj puha és fényes lesz. Ezek azonban sokat ártanak a bőrnek.

Ha a bőrön maradnak, irritációt, pirosságot okozhatnak, és ronthatják a már meglévő pattanások állapotát. Ezért érdemes minden kozmetikumot lemosnod az arcodról tusolás előtt, majd hajmosás után újra megtisztítani az arcodat.

9. Nem használsz bőrápolót lefekvés előtt.

Miután egész nap sminket viseltél, lehet, hogy már semmit nem szeretnél tenni az arcodra. Pedig a bőröd jobban regenerálódik, ha éjszakára krémet, szérumot vagy pakolást használsz. Ezekben a termékekben olyan aktív összetevők vannak, melyek semlegesítik a dekorkozmetikumok negatív hatásait, és frissítik a bőr kinézetét.

10. Felhős napokon nem használsz napvédő krémet.

Akinek fontos, hogy sokáig fiatalos és szép maradjon, tudja, hogy milyen fontos az UV-sugarakkal szembeni védelem. De még azok közül is sokan, akik nyáron nem csak a strandon, de a városban is használnak napvédő krémet, felhős napokon elfeledkeznek róla.

Sajnos a káros UV-sugarak mindig jelen vannak, még a hideg skandináv országokban is. Ezért szükséges tőlük egész évben óvni a bőrt. Amikor felhős az idő, akkor nem kell kifejezetten naptejet használnod, elég, ha olyan hidratálóval krémezed be magad, amelyik önmagában tartalmaz 30-as faktort.

BÓNUSZ: Hogyan segíthet a banánhéj a bőrödön?

A bőrproblémákra a megoldás gyakran a legegyszerűbb dolgokban rejlik, mint pl. egy banánhéj. Ennek rengeteg előnye van a bőrre nézve:

  • Használhatjuk puffadt szemekre: A banánhéjat a belső felével helyezd a szemre néhány percre.
  • Csökkenti a ráncokat: Dörzsöld az érintett területet banánhéjjal 30 percig.
  • Kezelhetjük vele a pattanást és a szemölcsöt: Naponta 3-szor dörzsöld át vele a bőrt néhány percig.
  • Fehéríti a fogat: Naponta 1-2-szer dörzsöld át vele a fogaidat pár percig.
betöltés...