Ezt teszi a tetoválás a bőröddel

Tetoválást csináltatni fáj, utána nyűg kenegetni, amíg hegesedni nem kezd, aztán meg lehet, hogy megbánjuk, mert egy életre a bőrünkön marad – ez mégsem tántorít el minket attól, hogy televarrassuk magunkat mindenféle motívumokkal. Bár ősi hagyománya van, pontosan csak mostanában kezdünk rájönni, mitől is marad szép és tartós egy tetoválás.

Nem mindegy, hova jut a tinta

Nem tudni, ki találta ki először, hogy ha a bőr irharétegébe fecskendez valamilyen tintaszerű anyagot, az hosszú távon megmarad, és nem kopik el igazán.

A módszer lényege abban van, hogy a bőr melyik rétegébe lövöd a színezőanyagot – ha például tollal a bőrödre írsz, az csak a legfelső rétegig, a felhámig jut, ami gyorsan kopik, így nem marad meg sokáig.

A szobádban található por 70-80 százaléka például a felhámod elhajt bőrrészei – undorító, de valójában elég sokat koptatod a testedet.

Mindenhol máshogy fáj

Mivel a tested minden részén más és más vastagságú a bőr alatti zsírréteg, egyes területeken jobban fog fájni a tetoválás, másokon meg sem fogod érezni.

Ahol kevesebb a zsír, nagyobb fájdalmat érzel – ilyen terület az alkar, a lábfejed teteje, a csuklód vagy a bordáid környéke.

Persze alapvetően minden azon múlik, hogy mekkora a fájdalomküszöböd – ha egyébként magas, és nehezebben érzel fájdalmat, egy tetoválás sem fog fájni, ha viszont minden apróságra felszisszensz, érdemes olyan profi tetkóst választani, aki képes kíméletesen végezni a munkáját.

Hogy is van ez a tetoválás dolog?

A tetoválógép ijesztő hangokat ad ki, de valójában nem hatol mélyre a bőrödben – milliméteres nagyságokról beszélünk. A gép tűje több ezer apró szúrást végez a bőrödön. Ehhez kell maga a gép – szabad kézzel képtelenek lennénk ennyi apró mozdulatot tenni.

A tetováló belemártja a direkt erre a célra készített tintába a tű hegyét, a gépet hozzáérinti a bőrödhöz, és az apró szúrásoknak köszönhetően lejuttatja a színezőanyagot a bőröd irharétegébe.

A tű egyébként nem a mindennapi életben használt változat – több apró vége van, attól függően, hogy milyen vastag és milyen stílusú tetoválást szeretnél.

Különböző tinta, különböző eredmény

A színes és a fekete tetoválások között nem mindig csak az a különbség, hogy milyen színű tintát használ hozzá a művész. Míg a fekete tinta jellemzően folyósabb, kevésbé sűrű, addig a fehér színű például sokkal kötöttebb, így nagyobb fájdalmat is okoz, ha befecskendezik a bőr alá.

Egy jó tetováló képes különböző stílusokban dolgozni: éles, hegyes mintákat készíteni, hajszálvékony vonalakat húzni és satírozni is – mindez a tű jellemzői és a tetováló tehetsége határozza meg.

Sok olyan tetkós van, aki nem ért annyira a munkájához, ezért ne is várj tőle szép vékony vonalakat és egyenletes satírozást (tehát érdemesebb több pénzt áldozni rá, ha már rászánod magad egy tetoválásra).

Stressz a bőrödnek

Gondolj bele: a modern tetováló pisztolyok percenként akár háromezerszer is beleszúrhatnak a bőrödbe, ráadásul nem is a legfelső rétegébe, így gyakorlatilag felsebesítik a testedet.

Ahhoz, hogy a tetoválás szépen gyógyuljon, a hegesedési idő alatt aloe verás krémmel kell kenegetned, különben kiszárad, és darabos lesz – az pedig egyáltalán nem éri meg, ha már ennyit szenvedtél egy szép motívumért.

A tinta nagyobb részecskéit az irha gélszerű rétege felfogja (ebből lesz a tetoválás), a kisebb részecskéket viszont a fibroblasztok (azok a bőrsejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a bőr gyógyulásában) elszállítják, egy bizonyos mennyiségű tinta tehát mindenképpen távozik a testedből.

Rápörög az immunrendszered

Mivel a tetoválás gyakorlatilag megsebzi a bőröd, a tested extra módba kapcsolja az immunrendszeredet, hogy az helyrehozhassa a károsodást.

A tested speciális vértesteket küld a sérült területekre, hogy feloldhassák és kilökhessék az idegen részecskéket – a szervezeted így próbálja megtisztítani magát. Ez az oka annak, hogy a tetoválás egy idő után mindenképpen elkezd halványodni – sajnos mindegy, mennyire vigyázol a bőrödre, ez be fog következni.

Ezért néha érdemes újra átsatíroztatni a régi tetoválásokat, hiszen ártani nem árt, de meghosszabbíthatod vele az alkotás élettartamát.

betöltés...