A tudomány szerint négy típusú részeg létezik. Te melyik vagy, ha iszol?

Angol tudósok helyett lassan érdemesebb lenne az amerikai egyetemekre hivatkozni, hiszen egy ideje már tőlük jönnek a legkomolyabb tudományos áttörések. Tavaly például a Missouri Egyetem pszichológia tanszéke publikált egy nagyon komoly tanulmányt az Addiction Research & Theory című lapban.

Az egyetem mondjuk nem vitte túlzásba, összesen csak 374 embert kérdezett meg, ezért azt túlzás lenne kijelenteni, hogy a kutatás eredménye reprezentatív. Ezt persze az amerikaiktól a jelek szerint nem érdemes számon kérni, ahogy ezt a legtoleránsabb országokról készült amerikai kutatás is mutatja.

No, de ne legyünk rosszmájúak! Nem is biztos, hogy éppen statisztikai szemléletre van szükség, amikor a kutatás megállapításai egy annyira absztrakt tudományterületre korlátozódnak, mint a piálás. Inkább csak hidd el, hogy a részegeknek kizárólag ez a négy csoportja létezik: a Mary Poppins, az Ernest Hemingway, a szórakozott professzor és végül, de nem utolsó sorban a Mr. Hyde.

Soroljuk, melyik miről híres.

Az Ernest Hemingway

Mivel a vizsgált alanyok több mint 40\%-a ebbe a csoportba tartozott, ezért ki lehet jelenteni, hogy ők vannak a legtöbben. Egy Hemingway onnan ismerszik meg, hogy “pokoli mennyiségű whiskey-t meg tud inni anélkül, hogy berúgna” – ahogy azt maga a világhírű író is mondotta volt, akiről ez a fajta részeg a nevét kapta. Egy Hemingway még akkor sem kel ki nagyon magából, ha csatakrészeg, lényegében ugyanaz a személyiség, aki még akkor volt, amikor az első pohár italt a szájához emelte.

A Mary Poppins

A Mary Poppins már más tészta. Ez a típus alapból imád társaságban lenni, közösségi életet élni, és őt az alkohol csak még jobban felpörgeti. A Mary Poppins igazából édesebb, szórakoztatóbb és boldogabb részegen, mint józanul.

A szórakozott professzor

A szórakozott professzor Mary Poppinshoz hasonló eset. Az alkohol őt is felpörgeti, és szociálisan aktívabbá teszi, de nála ez sokkal látványosabb, mert ő józanul introvertált, a társas érintkezésben kevésbé mozog otthonosan.

A Mr. Hyde

A kutatás úgy fogalmaz, hogy a Mr. Hyde-típusú részeg “kevésbé viselkedik felelősségteljesen, kevésbé intellektuális, és sokkal ellenségesebb, mint józanul”, de mi tudjuk, hogy ez egy nagyon finom megfogalmazás. Mr. Hyde egy agresszív állat, akinek szinte az arcára van írva a “Mivan, mivan, mivan?!”-kezdetű társalgásindító frázis.

Szerintünk egyébként még simán tovább lehetne bontani ezeket a kategóriákat, de a fő csapásirányokat nagyjából jól írja le. Épp csak a sírva vigad a magyar-t nem tudjuk belepasszintani egyikbe sem, de ez már legyen a mi bajunk.

Nos, te melyik típusba tartozol?

betöltés...