Az 5 tipikusabb reggeli hiba, ami elrontja az egész napot

Ki ne szeretne ágyban maradni reggel, amíg csak lehet? Azonban öt-tíz perc szundizástól a reggeli rutin máris őrült rohanássá válhat: a rendelkezésre álló fél órába a kávénak, a reggelinek, a mosakodásnak, a fogmosásnak, és az öltözködésnek is bele kell férnie. Arról nem is beszélve, hogy pár nap, és kezdődik az iskola: a reggeli rutin során hamarosan minden perc még jobban számít. Most felsoroljuk a legtipikusabb reggeli hibákat, amikkel tönkretehetjük az egész napunkat, és adunk pár hasznos tanácsot, hogyan induljon stresszmentesen a nap, és teljesítsünk jobban a nap folyamán.

1. Ne csekkolja a levelezését egyből felkelés után!

Ha a telefon vagy az ébresztőóra kinyomása után a második mozdulatával máris a telefonjáért vagy a számítógépéért nyúl, hogy elolvassa a leveleit, azonnal stressz üzemmódra vált a szervezete, ami a nap során ki fog tartani. A félálomban megválaszolt e-mailekre ráadásul nem feltétlenül adjuk a legfelkészültebb és leghibátlanabb válaszokat. Ha mégis muszáj leveleznünk még mielőtt beérünk a munkahelyünkre, előbb igyuk meg a reggeli kávénkat, térjünk magunkhoz, és a reggeli rutinunk végén iktassuk be azt a sávot, amit a levelek megválaszolására szánunk.

2. Ne vegyünk forró fürdőt!

A hideg fürdő csökkenti a pulzust és kissé emeli a vérnyomást, a meleg fürdő kissé emeli a pulzust, és csökkenti a vérnyomást, míg a forró fürdő erősen megemeli a vérnyomást. A forró fürdő tehát azt az üzenetet közvetíti az idegrendszernek, hogy itt a relaxáció, az alvás ideje. A rövid, langyos, hidegebb vizű zuhany nem csupán felébreszt bennünket, a szervezet adrenalintermelését is beindítja, továbbá fokozza az endorfin, vagyis a boldogsághormon termelődését, így a hangulatunk is jobb lesz tőle.

3. Ne halogassuk az edzést!

A reggeli edzés nagyobb löket a szervezetnek, mint egy bögre kávé. A reggeli edzés szabályozza az étvágyat is, és egész napra felpörgeti az anyagcserét. Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a reggeli edzés kiváló motiváció egész napra, mert tartást és büszkeséget ad: képesek voltunk felkelni a reggeli lustálkodás helyett, és ma is tettünk valamit a testünkért és az egészségünkért. A reggeli órák inkább futásra, sétára és kardió jellegű edzésekre alkalmasak, mint súlyzós edzésekre. Már tíz-tizenöt perc mozgás felpörgetheti reggelente. A kutatások szerint a reggeli edzést választók sokkal jobban teljesítenek nap közben.

4. Fogyasszunk szénhidrátban gazdag reggelit!

Mivel ébredés után a szervezet tápanyaghiányos állapotban van, és glikogénraktárai le vannak merülve, ezért a reggel kiváló idősáv a szénhidrátok fogyasztására. A szénhidrátok elsőként mindig a glikogénraktárakat töltik be, így nem fognak zsírként raktározódni. Aki lassan felszívódó szénhidrátokat fogyaszt reggelire, egész nap kordában tartja a vércukorszintjét, és a teltségérzete is hosszabb időre megmarad.

5. Ne mossunk fogat közvetlenül a reggeli után!

A reggeli utáni közvetlen fogmosás, különösen akkor, ha valamilyen savas élelmiszert, például citrusfélét vagy kávét fogyasztottunk, tönkreteszi a fogakat, mert a savak feloldják a fogzománcot. Ha közvetlenül étkezés után erős fogmosásba kezdünk, a zománc sokkal könnyebben megkopik, hiszen beledörzsöljük a savat a fogakba, ami növeli a szuvasodás és lyukak kialakulásának esélyét. Ezért nem ajánlott közvetlenül evés után fogat mosni. Aki érzékenyen reagál a savakra, savas ételek fogyasztása után igyon egy pohár vizet! Mindenkinek ajánlott evés után vízzel kiöblíteni a szájüregét, azután kb. tíz perccel a főétkezéseket követően fogat mosni. Akkor járunk a legjobban, ha még a reggeli előtt fogat mosunk.

betöltés...