Íme egy 1990-ben készült, nagy botrányt kavart fotó igaz története

A dohányzó kislányról 1990-ben készült fénykép felháborította az egész világot. Most kiderült, Mary Ellen Mark fotós hogy talált rá a lányokra, és miért készült a kép.

Mary Ellen Markot a Life magazin küldte ki Észak-Karolina vidékére, hogy olyan gyerekeket fotózzon, akiket problémásnak minősítettek. Mivel maga a fotós is nehezen kezelhető gyerek volt, örömmel vállalta a feladatot.

“Nagyon megérintenek a hátrányos helyzetű gyerekek; számomra ők sokkal érdekesebbek, mint azok, akiknek megvan mindenük. Nagyon szenvedélyesek, érzelmesek és határozottak” – mondta.

Mary Ellen Mark 2015 májusában elhunyt, addig viszont csak kevés alkalommal mesélt a kép alanyairól. A brit Vogue magazinnak ennyit mesélt 1993-ban:

“Amanda volt a kedvencem. Olyan rossz volt, hogy az már csodálatos, tényleg nagyon csúnyán beszélt, de zseniális volt.”

Az NPR (Országos Közrádió) azonban elhatározta, hogy a fotós halála után kinyomozza, miért dohányzott az a 9 éves kislány, és miért viselt műkörmöket, festette az arcát és viselkedett olyan felnőttesen. Meg is találták Amandát, aki időközben felnőtt. Amanda Marie Ellisonnak hívják, már elmúlt 30 éves, és az észak-karolinai Lenoirban él, és soha nem felejtette el, hogy akkor Mary Ellen Mark lefényképezte, sőt.

Amanda azt nyilatkozta, nem bánta, hogy fotózzák. Azt gondolta, hogy ha sokan látják, milyen körülmények között él, valaki eljön, és végre kimenti onnan, ahol drogfüggők vették körül. A kislány akkoriban mindenben utánozta a felnőtteket –  szeretett volna rájuk hasonlítani, ezért cigizett és festette a körmeit és az arcát.

“Ha nem kaptam cigarettát, ha valaki nem adott nekem, akkor loptam egy doboz cigit és elmentem valahová. Leültem az erdőben és addig szívtam, amíg el nem fogyott” – mesélte később, mikor megkeresték.

A kislányt – elmondása szerint – sokat bántották, és még a lakótelepet is a Bűn városa gúnynéven emlegették. A megmentésre azonban hiába várt. Bár a fotós megadta neki a telefonszámát, a kislány elhagyta valahol, és többé nem találtak egymásra.

Amanda 11 éves korában ugyan nevelőotthonba került, de nem lett boldogabb, sőt: 16 éves már rászokott a kemény drogokra. Azóta is zűrös életet él, megjárta a börtönt is, és nem tudott jobb körülményeket teremteni magának, mint az gyermekkorában volt. Még mindig őrültek és drogosok veszik körül. A kislány saját fotóját sem láthatta – 25 év telt el, mire a neten viszontlátta egykori önmagát a híres fotón.

betöltés...